Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Internationella Dansdagen 29 april 2020; ”Dans är mänsklig värdighet”

2020-04-28

UNESCO:s Internationella Dansdag infaller på Jean-Georges Noverres födelsedag. Noverre var mannen som skrev en manual för dans 1760, Lettres sur la danse, där han förespråkade mening och innehåll i dansen. Noverre var dansmästare och rörde sig i det franska hovets miljöer, hans bok fanns inom kort i det kungliga biblioteket i Stockholm där Gustav III:s stränga mamma, Lovisa Ulrika, hade koll på allt som var nytt och krytt.
Sedan 1982 har UNESCO varje år gett ordet till en dansare eller koreograf av världsklass att formulera ett budskap för dansen i världen denna dag. Idel stjärnor har talat: Merci Cunningham, 1990, Mats Ek, 2003, Sasha Waltz, 2007, Anne Teresa de Keersmaeker, 2011.
Årets budskap kommer från Gregory Vuyani Maqoma, dansare och koreograf från Sydafrika. Hans budskap är dystert och skrivet för en ”post-human” tid redan innan Corona-epidemin vände upp och ner på kulturlivet i hela världen. Den värld av klimatförändring, migration och konflikter han syftar på drabbas dessutom nu av covid19, som slår mot konst och konstnärer i alla konstformer.
”Mer än någonsin”, skriver Maqoma, ”behöver vi dans med innehåll och mening: att påminna världen om att mänskligheten fortfarande existerar. …Vi är en armé av rasande tänkare, och vårt syfte är att förändra världen steg för steg. Dans är frihet, och vi som funnit den friheten måste befria andra ur deras bojor i världens alla vrår.
Dansen är inte politisk, men den blir politisk eftersom den i sin innersta fiber är mänsklig, och därför svarar på allt omkring oss genom att försöka återupprätta den mänskliga värdigheten.”
De stora operahusens dansare tränar hemma i köket, folk i Italien sjunger och dansar på balkongerna när det kvällas. Budskapsbäraren 2011 Anne Teresa de Keersmaeker och hennes grupp Rosas firar dagen med att lägga ut sin Cesena, så som den dansades på Avignonfestivalen förra sommaren.
Kanske tar sig Noverre en svängom i sin himmel när han kikar ner och ser hur kreativa dansarna är i Coronans tid.

Margareta Sörenson

Länken till Anne Teresa de Keersmaekers Cesena som ges sent på onsdagskvällen den 29/4 kl 22, se www.youtube.com/c/Culturgestcgd

Fler Nyheter

Annonser