Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Dansdrömmar fyllda av svett och tårar

2020-04-04

Fakta:

Namn: Dans i Blodet
Plats: Danska tv2play
» https://tv.tv2.dk/dans-i-blodet

Jag har offrat allt för min dröm, det är en mening som ofta upprepas i dokumentärserien Dans i blodet som danska TV2 har sänt i början av året, och nu kan ses på danska tv2Play. I serien följer vi fem professionella dansare, som alla har sagt farväl till familj, vänner, sina kära och hemmets trygga liv för att pröva lyckan utanför Danmarks gränser. Nicky, Michel, Nellie, Malene och Anders har redan genom deras hitintills korta liv gjort stora uppoffringar för att nå så långt som de nu har gjort. och nu när de är på jakt efter dansjobb, så kan de konstatera är det är en ständig kamp för att få ta plats på scenen.

Aladdin från Hollywood och Nicky från Virum
22-årige Nicky har dansat sedan han var fyra år gammal. När han som barn kom hem från dansskolan, dansade han vidare framför spegeln i sin hemmastudio och som nioåring vann han världsmästerskapet i barn-hip hop. Han har givit dansen all sin tid och uppmärksamhet. När gymnasiekompisarna gick på fest eller på Roskilde Festivalen, så slet han med dansträningen i studion. Slitet med dansen har betalat sig. När tittarna får möta Nicky i serien dansar han huvudrollen som H.C. Andersen i föreställningen De 5 verdenshjørner (All världens hörn), men redan dagen efter premiären reser han på enkel biljett vidare till Los Angeles för att utmana sig själv i showdansens mekka. Tack vare en auditionvideo har han redan varit i Hollywood för att arbeta. Han har varit inhoppare för Mena Massoud i Guy Ritchies film Aladdin, där han också fungerade som assisterande koreograf för sin stora idol, koreografen Jamal Sims. Men Nicky vet verkligen, att han måste börja från scratch i Los Angeles, där kampen om dansarjoben är benhård, för att alla dansare där är så bra.

Dans med de verkligt stora stjärnorna
Nicky medger att han har rest till USA för att ta andras jobb, men han erkänner också att han är medveten om sina egna svagheter.“Jag känner mig inte bättre än någon annan, i Hollywood är detta min svaghet, medger den unge dansaren. “Michel är Mr Hollywood med stor självkänsla”, säger Nicky om sin vän och kollega Michel, som har bott och arbetat i tio månader i Los Angeles. De två vännerna går på audition tillsammans och blir båda två utvalda till Latin America Music Awards, där höjdpunkten för Nicky är att dansa tillsammans med superstjärnan Jason Derulo, som han dessutom på köpet har koreograferat en liten gimmick med på scenen.
30-årige Michel rör sig som på sin egen gata i Hollywood, där han visar tittaren runt och pekar ut Dolby Theatre på Hollywood Boulevard, där han drömmer om att uppträda en dag. Han har redan varit på turné och dansat med alla de stora stjärnorna som till exempel Justin Bieber, Fergie och Cardi B. Han ångrar verkligen inte att han har dragit iväg till USA, men han saknar sin mor och lillebror hemma i Danmark. Michel drömmer om att kunna försörja sin mor en dag, för hon har alltid stöttat honom och sagt, att han ska tro på sig själv. Trots depression och dålig ekonomi har hon gått genom eld och vatten för sin son så nu vill han gärna betala tillbaka. Den annars så tuffa och oberörde Michel fäller till och med en tår efter ett av sina sällsynta skypemöten med sin mor.

Från stjärnstoff till hästspillning
Nellie på 28 år har också tagit sig till USA, där hon har sån tur att ha en käresta som också är dansare och som därför förstår hennes flyktiga livsstil. Första gången vi möter Nellie är på turnébussen på Jennifer Lopez’ koncertturné. Det är en utmattande turné med alltför lite sömn i bussens sängkojer. De många resdagarna gör det svårt att ta igen sig mellan koncerterna, så Nellie ser fram emot att turen tar slut. “Godmorgon från Kansas, tror jag” säger Nellie helt utkörd och har inte längre helt och hållet koll på vilken stad hon vaknar upp i. Det första, hon gör efter turnén, är också att resa hem till sin mor i Danmark. Mor och dotter åker till landet och tar det lugnt i tillsammans under deras sällsynta möte. “Vad med behöver man än detta?” Frågar sig Nellie retoriskt och betraktar lugnt de gnäggande hästarna i hagen.
Efter en vecka tillsammans med sin mor är Nellie dock tillbaka i USA, där hennes personliga tränare sammanfattar det hela med att en veckas semester i Danmark kräver månader av träning för att ta igen. “Om du vill kunna använda din kropp under många års tid måste du göra något åt det. Du är inte längre 22 år.” låter det barskt från den militäriska tränaren. Nellie hoppas på att kunna hålla sig kvar i 10-15 år till i den hårda dansbranschen, dessutom skulle hon i framtiden vilja koreografera. På Hotel Treasure Island i Las Vegas arbetar hon för Cirque du Soleil, som ger henne en fast lön när hon inte är på turné med en sångstjärna. Här kan hon också passa på att göra koreografi, helt säkert utan någon större ersättning för sitt koreografiska jobb, men hennes färdiga verk blir sedda av vanliga människor och det betyder allt för Nellie.

I timslang kö til audition
Malene som är 25 år arbetar som rekvisitör till föreställningen De 5 verdenshjørner, som Nicky dansar i, men egentligen är hon dansare och har dansat med stora danska popstjärnor. Hon är också med i PIVOT Dance Company, men vill gärna till London, där flera av hennes dansväninnor är bosatta. Efter en lyckad uppsättning av dansföreställningen A Jungle Story (En jungelhistoria) och med en massa extra energi med sig i bagaget reser hon till den brittiska huvudstaden på en enkel biljett. I London går det många på varje dansarjobb, vilket Malene snart inser. Hon har dock sparat en del slantar, så att hon inte behöver ta ett vanligt jobb under det första halvåret, men kan koncentrera sig på dansen. Men kommer verkligen Marlene att lyckas i London? Det ser inte så lovande ut, när hon tillsammans med 500 andra hoppfulla dansare står i den ena timslånga kön efter den andra i väntan på att få komma på audition. Något tyder också på att hon ännu inte får de bästa dansarjobben i London för hon var en av de dansare som var med i showen Zulu Awards. Den stora tv-showen på kanalen TV2 Zulu, som sedan länge är kända för att betala sina dansare dåligt. För övrig är det samma kanal som ursprungligen visade dokumentärserien Dans i blodet.
I London möts Malene och Anders, som har bott i staden sidan 2015. Efter sex månader utan jobb var 27-åriga på väg att ge upp sin dansarkarriär och han beställde en returbiljett tillbaka till Danmark. Men så tickade det första jobbet in, det var en reklamfilm med Katy Perry. Sedan gick allt slag i slag för Anders, som sedan dess har dansat med Kylie Minogue, Helene Fischer och andra stora stjärnor og nu ska han ut på turné med Little Mix. “Du ska lura din hjärna att tro att det inte finns någon återvändo”, är Anders’ råd till Malene. “Om du bara tänker att jag kan ju bara åka hem om jag inte lyckas, så radierar du inte den rätta energin och du får aldrig ett jobb.”, säger den mycket spirituelle Anders.

Längst ner i hierarkin
Även om Anders har uppnått succé och dansar med de riktigt stora stjärnorna, så är han inte tillfreds med lönen för det hårda arbetet: “Med tanke på hur mycket vi sliter med våra kroppar borde vi ha bättre betalt. Vi kan inte fortsätta att göra det tills vi är 80. Musiker får tre gånger så mycket mer i lön.” konstaterar han och tillägger: “Vi är de första att anlända och de sista som går hem.Och vi är de som man tänker på i sista hand, men det är vi som håller showen igång.”.
Innan vi i sjätte och sista avsnittet av Dans i blodet säger farväl till dansarna, får vi vara med om att Michel, Nicky och Nellie bokas till att dansa med i halvtimmesshowen vid Super Bowl. De ska dansa tillsammans med världsstjärnan Shakira och Jennifer Lopez. Ännu en dröm har gått i uppfyllelse för de tre dansarna i USA. De vill precis detsamma som den dokumentära seriens måtto ljuder: Få showen till att skina och stjärnan att se så bra ut som möjligt.

Følg danserne på instagram:
Nicky Andersen: nickyandersen
Michel Patric Sian: michelpsian
Nellie Bethel: originellie
Malene Rostgaard Rasmussen: malenerostgaard
Anders Deeno: andersdeeno

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser