Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Danskväll med Kulturstudion SVT 2 på lördag kl 20.00

2020-03-12

I dessa dagar när föreställningar ställs in, eller spelas med begränsad publik, kan man nu på lördagen den 14 mars istället välja att sitta hemma och njuta av TV2:s helkväll med dans som bland annat ägnas Svenska Baletten, eller Les Ballets Suédois, den svenska balettensemble som turnerade världen över och hade sin bas i Paris 1920–25. Den var på många sätt konstnärligt radikalare än Ballets Russes, den ryska baletten, som visserligen startade lite tidigare och stod för 1900-hundratalets stora konstskandal, Igor Stravinskijs balett Våroffer 1913. Ryska Baletten introducerade idén att låta bildkonst, scenkost och musik skapa en fantastisk helhet, där det folkloristiska ofta hade en given plats. De båda ensemblerna arbetade delvis med samma konstnärer, men Svenska Baletten gick längre i sin avantgardistiska radikalism och avslutade storstilat med en rent dadaistisk föreställning Relâche till musik av Erik Satie och dekor av Francis Picabia samt pausfilmen Entr’acte av Rene Clair. Man introducerade med andra ord film som en aktiv del av en föreställning. Föreställningen Relâche, och flera andra aktiviteter som Ciné-sketch banade väg för vad som senare skulle komma att prägla avantgardistisk scenkonst och bildkonst, nämligen Perfomancekonst och Happenings. Denna balett är utmärkt rekonstruerad av ett fransk balettkompani, Men SVT har av någon anledning valt att inte visa den i sin helhet, här kommer i varje fall en teaser av Ballet de Lorraines version av Relâche, där ni inlednings kan se hur balettens upphovsmän Satie och Picabia skjuter ett kanonskott mot publiken: www.youtube.com/watch?v=yHAYeOU9hkU Delar ur den får vi se i lite senare under kvällen.
Kulturstudion börjar istället 20.05 med att visa en film om några av verken i Balltes Russes repertoar Parade och Pulcinella med dekor av Picasso och koreografi av Leonid Massine, där den förstnämnda hade musik av Satie och den andra av Stravinskij. Delar av koreografierna framförs av Corpo di Ballo del Teatro dell’Opera di Roma.

Kl 21.15 visas den nygjorda filmen Ballets suédois – konst, dans och sena nätter av Ditte Feuk som bland annat har klippt in delar av Ballet de Lorrains fina rekonstruktion av Relâche.

Kl 22.15 får vi äntligen se en hel filmad föreställning, nämligen koreografen Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm till musik av Mikael Karlsson där midsommarfirandet får alla möjliga uppsluppna vinklinklingar och vändningar. Det blir plats för igenkänning och skratt, i denna eruptiva hyllning till årets viktigaste ritual. Frågan är när Alexander Ekman kommer med sin egen julbalett? Här är hela aftonen med Kulturstudion och Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm finns 2 timmar och 15 minuter in i denna länk:
www.svtplay.se/video/25940072/kulturstudion/kulturstudion-avsnitt-11-2

Fler Nyheter

Annonser