Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Avantgardet blir antikt: Les Ballets Suédois fyller 100 år

2020-03-10

Ballets Suédois – konst, dans och sena nätter är namnet på den dokumentär av Ditte Feuk som sänds i SVT lördagen 14 mars. Svenska baletten fortsätter att fascinera och 100-årsfirandet 2020 tar sin början med denna film som försöker fånga stilen, känslan och betydelsen av ett märkligt experiment inom scenkonsterna. Firandet fortsätter med en afton på Stockholmsoperan där en rekonstruktion av Skating Rink framförs, och i höst kommer så Dansmuseets stora utställning.
Förutsättningen för detta fem år långa äventyr var Rolf de Marées konstkunnande och väderkorn på den samtida konstens främsta. Men utan hans välfyllda skattkistor, eller mormor Hallwyls, hade bågen inte kunnat spännas. Och inte heller utan Rolf de Marées förhållande med dansaren Jean Börlin, som koreograferade nästan alla verk som skapades för Svenska Baletten.
Dansintresserade i Sverige vet kanske redan en hel del om Svenska Baletten, men Ditte Feuk samlar fint ihop trådarna igen. Bild- och musikmaterialet är rikt, en stor del av filmen har gjorts i Théâtre des Champs-Elysées, teaterhuset som Rolf de Marée drev också efter att Svenska baletten hade avslutats. Mycket av tidens doft från såväl Paris asfalt som mondäna kretsar samlas ihop, och små dansinslag i trapphus och på tak ger liv åt det dokumentära. Dansarna som dansar nu i filmen bär kostymer från Relâche, och den rekonstruktion som Petter Jacobsson och Tom Caleys gjorde 2014 av detta sista verk från Svenska Baletten för Ballet de Lorraine i Nancy. Erik Saties handskrivna partitur låg i Carina Ari bibliotekets gömmor och visade sig innehålla anteckningar om dansen, som gav nya insikter.
Intervjuer med Dansmuseets Eva-Sofi Ernstell och Erik Mattsson kompletterar och fördjupar, liksom stilhistoriska inpass från Nicolas Le Riche, Kungliga Balettens nuvarande chef.
Rolf de Marées samlingar av konst, kostymer, scenografier och mycket annat lade grunden för Dansmuseet, men blev också en betydande del av Moderna Museets samlingar. Hur samtiden respektive historien ser på det avantgardistiska är ett av perspektiven i filmen. Moderna Museets Annika Gunnarsson sammanfattar fint vilken injektion avantgardets konstnärer blir: de tar oss på djupet, för att de har vågat göra saker som då kanske sågs som ”för mycket”. Tänkvärt, när vi ser vår tids modigaste och inte alltid hänger med i tanke och handling.

Margareta Sörenson

Se vidare www.svtplay.se/kanaler?date=2020-03-14

Fler Nyheter

Annonser