Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Compact dancing under fontänen

2020-03-09

Fakta:

Namn: Kollision!
Ensemble: Fredrik Benke Rydman och Sara Jangfeldt
Plats: Klara Soppteater, under fontänen vid Sergels Torg, Stockholm t o m maj
» https://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Soppteatern/Pjaser/2020/Kollision/

Hela våren fortsätter Kulturhuset att vara evakuerat och utspritt över Stockholm. Men Klara Soppteater är nästan hemma – spelplatsen Under fontänen vid Sergels torg lyckas pressa in scen, salong och soppskålar på liten yta. Alla soppor är veganska och i tiden!
Litet och trångt; och hur liten kan en scen för dans egentligen vara? Soppteaterns konstnärliga ledare Sara Jangfeldt har tillsammans med Fredrik Benke Rydman konstruerat en liten timslång berättelse för den minimala scenen. Men nöden är uppfinningarnas moder och dansens egen Uppfinnar-Jocke, ”Benke” klarar att dansa både på, med och under ett litet kafébord. Stående dans som föreställer liggande människor sedda uppifrån och hastigt kompletterad scenografi genom att koppar och glas målas med vit färg på den svarta väggen tätt bakom de två aktörerna – den lilla scenytan växer framför publikens ögon.
Berättelsen är enkel men också arketypisk: två alldeles olika själar finner varandra. Kanske för att de överrumplas i stunden, kanske för att det mellan nästan alla människor finns en förståelsens bro att försiktigt kliva ut på. Han är stressad mäklare, hon är föga framgångsrik författare. Han lever ensam med sitt marsvin, hon skramlar ensam omkring i en jättevåning. De har inget gemensamt – eller allt?
Hur det går får man inte reda på, det finns många tänkbara slut. På vägen får man se ”compact dancing” i elegant fusion-dans (classic modern + show) för två dansanta aktörer i fin form. Slutet är oemotståndligt: Benke far plötsligen fram utanför fönstren i rena rama jubeldansen bland alldeles vanliga stockholmare som shoppar eller stressar, beroende på veckodag.
Den som följer Fredrik Benke Rydman har sett verk i stora format som Snövit (premiär dec 2019) eller Våroffer (2018, som tas upp igen 2021) med Benke själv i duett med en robot, och en stor danskår i vattenplask. Kollision! tillsammans med en skicklig estadör som Jangfeldt närmar sig ”vanlig” men dansant teater, och senare i vår kommer hans teaterdebut (med dans) på Stockholms Stadsteater/Tribunalen, Bruset i egen regi och koreografi. Kollision! är en liten godbit i väntan på nästa produktion i ett snart sagt febrilt skapartempo.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser