Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

När far och mor skiljer sig

2020-02-17

Fakta:

Namn: En hel er en halv og to kvarte
Koreografi: Tali Rázga
Musik: Musik och ljuddesign. Rumpistol.
Ensemble: Ensemble: Gazart, Dansare: Marlene Bonnesen, Søren Linding Urup och Fie Dam Mygind. Scenograf: Nadia Nabil, Ljusdesign: Mikkel Jensen.
Plats: Zangenbergs Teater, København.
» http://gazart.dk

Vad betyder det, och hur känns det när far och mor har skiljt sig? Det är just livet som ett barn som delas mellan två hem efter föräldrarnas skiljsmässa, som Gazart med koreografen Tali Rázga i spetsen på ett mycket känsligt sätt sätter i fokus i den nya dansföreställningen En hel er en halv og to kvarte (En hel är en halv och två kvartar). En föreställning som riktar sig till barn från 5 år och uppåt samt hela deras familj.
”När mina föräldrar berättade att den skulle skiljas, visste jag faktiskt inte vad det betydde.” Så låter i föreställningens ljudcollage ett av många uppenhjärtiga ord från barn som lever uppdelat mellan olika hem. Men när far flyttar är skilsmässan inte längre ett obegripligt ord, men en realitet, som betyder en helt ny vardag för barnet. Mycket symboliskt fylls hela scenrummet med flyttlådor, som till att börja med står uppstaplade på ett ordentligt vis. Men undan för undan grupperas de om och flyttas omkring så att de blir till symboler för den splittrade familjen och de nya familjegrupperingar, som tillkommer med pappas nya barn och föräldrarnas eventuella ex eller sambos, som vi också får höra barnen berätta om.
Mitt bland lådorna finns de tre dansarna Marlene Bonnesen, Søren Linding Urup och Fie Dam Mygind, som agerar skilsmässobarn. I en inledande gestisk dans, som går rätt in i kroppen på några av de yngsta åskådarna, som simultant försöker imitera rörelsemönstren, upplever vi de vardagliga rutinerna medan familjen fortfarande hålls ihop.
Det är fint flyt i både dansen och Rumpistols väldigt välkomponerade rap-inspirerade musik, som berättar om de dagliga rutinerna.
Men dansarna skifter nästan hamn och identitet, när de tar av sig sina överdragskläder och lägger ner dem i flyttlådor. För när mor och far har skilt sig ska man inte bara flytta själv fram och tillbaka hela tiden. Man ska också komma ihåg alla saker som också ska flyttas, som kläder, baddräkten, och kanske också en nallebjörn. Det får vi också veta i en fin och rytmisk sång. Vi får också höra barn berätta om hur svårt det är att säga hej då när det är dags att byta över till det andra bostället.
Förvirringen tilltar och dansens tempo accelererar medan de tre dansarna i bokstavlig mening försöker hitta fram till balansen för barn delade mellan olika hem. Magiskt tänds det ljus i flera av lådorna som liknar små hus som dansarna helt snurrigt dansar runt med. Men barn har förmågan att anpassa sig. Och plötsligt är det som om barnen har hittat fotfästet igen och dansarna står still och kikar på sina egna bara ben och fötter. Vardagen har återigen fått fasta rutiner, och dansarna kastar sig ut i en fri och lekfull dans i rummet där flyttlådorna likt ett pussel samlas till en ny helhet.
Gazart, som har specialiserat sig på att göra fysiska föreställningar för barn och unga har med En hel er en halv og to kvarte gjort en väldigt fin och helgjuten föreställning om skilsmässobarns splittrade familjeliv och vilka dilemman barn som lever mellan olika hem får uppleva.

Den 11 maj vfinns möjligheter att se En hel er en halv og to kvarte på Barnens scen, Malmö under Young Dance Market.www.youngdancemarket.com

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser