Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 29 februari 2020

Ärofullt stipendium till Alexander Ekman för att han håller minnet av förintelsens offer levande

2020-01-27

För 75 år sedan befriades de fångar som fanns kvar i förintelselägret Auschwitz i södra Polen av soldater från Sovjetunionen. Den 27 januari har utvalts som minnesdag för offren för förintelsen och på denna 75-årsdag har Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen valt att dela ut 2020 års stipendium Till minne av Förintelsen till koreografen Alexander Ekman med motiveringen:
”2020 års stipendium tilldelas koreograf och regissör Alexander Ekman för hans filminstallation om de stora och komplexa frågor som minnet av Förintelsen väcker. I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätt hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.”
Filminstallationen av Alexander Ekman kommer att visas i höst på Konstmuseet Artipelag på Hålludden i Värmdö, inte långt från Stockholm.
Stipendiet är enligt pressmeddelandet från Micael Bindefelds stiftelse ett produktionsstöd för den kommande filminstallationen: ”Med stöd av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, tar Alexander utgångspunkt i Förintelsen och skapar en banbrytande dans- och filminstallation som han namngett Vanmakt”.

Innan det finns möjligheter att se detta verk av Alexander Ekman på Artipelag i höst, har den ständigt över hela världen turnerande koreografen en annan föreställning på gång i Stockholm. Närmare bestämt den 27 februari då det blir urpremiär på Orionteatern med det nya experimentella verket Kuckel, se vidare: orionteatern.se/arkivet/kuckel/

Mer läsning om Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen finns att läsa här bindefeldstiftelse.se

Fler Nyheter

Annonser