Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Lycka i Stockholm, men bestörtning i Berlin

2020-01-22

Visst var det en glad överraskning! Det är Johannes Öhman som blir ny konstnärlig ledare för Dansens Hus i Stockholm, trots sitt nuvarande fina toppjobb som intendent för Staatsballett i Berlin tillsammans med den konstnärliga ledaren Sasha Waltz, som är Tysklands namnkunnigaste koreograf.
Med Johannes Öhman som är före detta dansare i Kungliga Baletten får Dansens Hus i Stockholm återigen en konstnär i ledningen som dessutom varit mycket uppskattad chef för såväl Göteborgsoperans danskompani som Kungliga Baletten i Stockholm. Under sin tid i Berlin har han lyckats vända ett prekärt krisläge för Staatsballet, till att bli ett verkligt uppskattat kompani med utsålda föreställningar och en angelägen repertoar och Staatsballett har med rätta utnämnts till Compagnie des Jahres 2019 (Årets danskompani) av tidskriften Tanz, vilket är en verklig prestation i ett dansland som Tyskland med både många klassiska och moderna kompanier.
Berliner Zeitungs Matina Hafner skrev att nyheten om att ”Sasha Waltz (56) och Johannes Öhman (52) lämnar i förtid”, nämligen i slutet av detta år, ”slog ner som en bomb”.
Men hon berättar också om vissa problem med att genomföra den konstnärliga planeringen för Staatsballet, att Bournonvilles Napoli, planerad till premiären av La Sylphide i mars 2019, inte kunde genomföras av kompaniet ”på grund av för stor arbetsbelastning” och att premiären på Marcia Haydées Törnrosa i år har fått skjutas upp från februari till oktober. Men det har under den tid då Johannes Öhman ensam har haft ansvar för kompaniet varit succéer som Aleksej Ratmanskijs uppsättning av La Bayadère och de för technostaden Berlin så lämpliga moderna produktionerna av Sharon Eyal.
Även om Johannes Öhman under hela innevarande år fortsätter som intendent för Staatsballet i Berlin tillsammans med koreografen Sasha Waltz, kommer han att planera höstens program för Dansens Hus i Stockholm.
Under dagens presskonferens på Dansens Hus ville han dock inte avslöja några konkreta planer för den kommande höstsäsongen. Den kommande arbetsuppgiften blir helt annorlunda, istället för att skapa kreativa omständigheter för ett helt kompani på närapå 100 personer, handlar det om att inom rådande ramar välja produktioner att ta till Stockholm av både utländska och svenska konstnärer med hjälp av ett betydligt mindre och därtill svenskspråkigt team.

Se vidare press.dansenshus.se/posts/pressreleases/johannes-ohman-blir-ny-teaterchef-pa-dansens?utm_source=Dansens%20Hus%20-%20Nyhetsbrev&utm_campaign=dd0602e4e6-EMAIL_CAMPAIGN_2020_01_22_10_55&utm_medium=email&utm_term=0_c5e8b26abe-dd0602e4e6-105791399

Fler Nyheter

Annonser