Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Giselle på bio 26 januari på många håll i landet

2020-01-22

Den 26 januari är det dags för visning av Giselle från Bolsjojteaterns historiska tiljor, via en biograf i närheten av dig (i Göteborg dock 22/3).
Denna gång i nygammal version instuderad av en av världens allra främsta balettkoreografer. Aleksej Ratmanskij har gripit sig an uppgiften att gå till källorna och rekonstruera den Giselle som dansades i Ryssland enligt den koreografiska skrift som bevaras på Harvardbiblioteket – Vicharevs notationer som fördes ut ur landet i och med Ryska revolutionen.
Sen dess har många olika versioner av Giselle sett dagens ljus runtom i världen, men detta är enligt Ratmanskij en version som ligger närmare ursprunget, och den är mycket annorlunda. Den bygger precis som de andra på en lång rad berömda balettmästares arbeten, Coralli-Perrot-Petipa, men den tar fram hur hur det hela tedde sig på Petipas egen tid.
Förutom alla små fina detaljer som experterna kan gotta sig åt, har Ratmanskij återställt hastigheten till ett snabbare tempo, som skapar ett livligate och lättare manér.
Men också personligheterna på scenen har helt andra karaktärer: Giselle själv är inte alls hjärtsjuk och svag, Batilda, vars fästman Albrecht lurar Giselle med sin kurtis, visar sig vara en inkännande medsyster, medan Giselles fästman Hilarion, som i Bolsjojversionen kallas Hans, är en trist, agressiv typ.
Kanske är rentav Ratmanskijs nya tappning av Giselle, en mer kvinnosolidarisk Metoo-version av den gamla baletten som har slipats och setts genom så många kulturella och sociala prisman?

Se www.folketshusochparker.se/evenemang/balett-live-pa-bio/giselle

Se även www.bolshoi.ru/en/

Fler Nyheter

Annonser