Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Årets sista nummer av Danstidningen bjuder både på dans och cirkus i stark utveckling

2019-12-12

Både koreografitävlingen Skapa Dans 2019 och tävlingen mellan dansskolor Street Star Dance School Challenge handlade en hel del av koreografierna om problemen som tornar upp sig på vår jord. Några lät till och med Greta Tunbergs stämma ljuda över Berwaldhallen där Street Star Dance School Challenge firade sitt 10-årsjubileum.
Medan den nya generationen dansar loss för miljön, diskuterar den äldre arbetsmiljön i #metoos efterföljd på Nordic Women in Circus Network. Vi rapporterar även från årets stora cirkusfestival Circa i Auch i södra Frankrike, som vi där samtidigt cikusbranchenns möte för vidareutveckling av cirkuskonsterna Fresh Circus #5 höll möte där.
Samtidigt har också folkhälsa och dans varit föremål för seminarier.
Vi berättar om endorfin som medicin, men också om ett projekt i Larvik i Norge där föreställningen Dans till Tröst dansades till allas välbefinnande.
Flamenco på ett kulturhus i Madrid, Casa Patas, samlar unga och nya stjärnor och i Sverige turnerar flamencodansare med Leksands Folkdans-lag. Och folklore letar sig in i Georgiska Nationalbaletten och utvecklas även bland immigranter i en förort till Milano i samarbete med koreografen Ariella Vidach som säger: ”Jag har förstått att för att dansen ska kunna vara nutida, måste den befinna sig i den nutida verkligheten.”

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser