Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Stort battle på Palais Garnier

2019-12-11

På Palais Garnier – Parisoperans fantastiska gamla teater avslutas överraskande denna 350-års jubileums-säsong med ett battle arrangerat tillsammans med Juste Debout, den stora tävlingen i ”stående” streetdanstekniker mellan olika dansare som uppträder två och två i stilar som Locking, Popping, Hip Hop Newstyle, House dance och Junior Dance Tour Det är ju bara det att det inte passar att säga pas de deux i streetdans-sammanhang.
Detta Grand battle au Palais Garnier hålls på den traditionstyngda scenen den 26 december då alla teaterspöken utan tvekan får uppleva en föryngring av publiken utan motstycke. Men Just Debout är inte för första gången insläppt i Paris finaste salonger, exempelvis hölls uttagningen till Juste Debout 2009 under kristallkronorna på Hôtel de Ville i Paris – det eleganta Stadshuset på Rue de Rivoli.
Efter de regionala uttagningarna är det vinnarna som får dansa på Palais Garnier inklusive 8 stjärndansare utvalda av Bruce Ykanji, grundaren av Juste Debout, som inträffade för första gången 2002. En av stjärnorna heter Salah Benlemqawanssa, en enastående komiskt begåvad och mimiskt berättande artist som spetsar sin dans med fågelsång som han själv visslar. Salah Benlemqawanssa har bland annat vunnit den stora tävlingen Arabs Got Talent, (se vidare Danstidningen 3/2015 där han berättar om sig med anledning av ett besök i Stockholm under Streetstar 2015).
I Sverige hålls uttagningen till Juste Debout 19 januari i Stockholm på den så kallade Slaktkyrkan i Globen-området. Arrangör är som så många gånger tidigare Streetstar. Se vidare www.streetstar.se
Själva den internationella finalen till Juste debout sker i mars 2020 på Accor Hotels Arena i Paris se vidare www.juste-debout.com/fr/
Men allra först inträffar Battle Opéra där alltså streetstilarna släpps in på Frankrikes nationalscen, se vidare www.operadeparis.fr/saison-19-20/evenements/battle-de-hip-hop Där finns också mer information om några av de dansare som deltar i Battle Opéra. Från uttagningen i Franska Gyajana kommer den 26-åriga Tarek Basri som är född i Lyon. Från uttagningen i London på Stratford Circus kommer Yukino McHugh, den 25-åriga janansk australiensiskan som blandar modern dans och popping med traditionell japansk Nihon Buyo. Fron uttagningen i Toulon valdes den 30-åriga Sadek Berrabah, grundare av gruppen Géométrie Variable som bland annat har uppträtt med Berlinerfilharmonin, och från Le Havre kommer Léa som bara är 17 år och hon har skapat sin egen unika free-style stil genom att kombinera olika tekniker som hon bland annat studerat på Youtube.Men mer läsning om fler atister finns som sagt på parisoperans hemsida.

Fler Nyheter

Annonser