Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

”Alla behöver arbeta med denna ödesfråga”

2019-12-09

Det handlar om att tiden håller på att rinna ut, att det inte finns något viktigare budskap att föra fram:
”Vi gör Our house is on fire för att det är absolut nödvändigt! Alla behöver arbeta med denna ödesfråga och scenkonsten är en viktig reflektionsyta för drivande samtal”, säger Martin Forsberg, danschef för Norrdans som har valt att använda klimataktivisten Greta Thunbergs tal, som utgångspunkt för det kommande verket Our house is on fire – vilket är direkta och ofta återkommande ord ur Greta Thunbergs tal. Denna gång är det Nicole Beutler som koreograferar Norrdans i verket som tar sin direkta utgångspunkt i vår omgivande reella verklighet och den accelererande miljöförstöring och massutrotning som vår planet utsätts för. Our House is on Fire vill säga något om vad vi själva kan göra för att bromsa in den ännu accelererande negativa utvecklingen.
”Vi behöver hitta ett sätt att samexistera med naturen och sättet vi lever på. Om vi arbetar tillsammans kan vi få saker att hända. Det budskapet kan inte upprepas tillräckligt många gånger. Jag gillar ett citat av Patty Smith som säger att ”people have the power”. Det är det jag vill förmedla, säger Nicole Beutler, även verksam inom andra konstområden som performance och bildkonst, och har studerat litteratur i Münster, och koreografi i Amsterdam där hon förnärvarande är permanent bosatt.
Detta blir alltså en agiterande föreställning som vill inspirera oss alla att göra en insats för klimaet. Och Nicole Beutlers koreografi handlar inte bara om att dansarnas kroppar bli tal och manifest som uppmanar publiken att handla.
Föreställningen blir också i sig ett exempel på aktivism, för att Norrdans systematiskt kommer att arbeta för att det ska bli en så grön produktion som möjligt. föreställningen kartläggs och man eftersträvar i varje läge att dess miljöpåverkan minimeras – ett pilotprojekt för att förbättra kunskapsläget inom scenkonsten.
”Det är viktigt att vi som skattefinansierad institution tar ansvar och att hela branschen börjar arbeta intensivt med de här frågorna”, säger Mikael Flodström, vd på Scenkonst Västernorrland.

Our house is on fire har premiär på Härnösands Teater den 3 oktober 2020.

Se vidare www.mynewsdesk.com/se/scenkonstvasternorrland/pressreleases/our-house-is-on-fire-norrdans-goer-foerestaellning-baserad-paa-greta-thunbergs-tal-2950077

Fler Nyheter

Annonser