Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Religiös ritual och attraktiv disco

2019-11-03

Fakta:

Namn: Open Your Heart
Koreografi: Taneli Törmä
Musik: Søren Lyngsø Knudsen
Ensemble: Dansare: Hilde I Sandvold och Taneli Törmä samt tio flickor från Stardance Studio, Kostumer: Kasper Hansen
Plats: KFUM/KFUK-huset på Amager i Oliebladsgade, Köpenhamn
» https://sundby.kfum-kfuk.dk/kfumhuset/

Ett vackert nästan 100 år gammalt palats som tidigare huserade KFUM/KFUK (en kristen förening för unga mänd och kvinnor), är nu på väg att omdanas till ett internationellt ungdomshus på Amager. KFUM/KFUK-byggnaden öppnar dörrarna för många olika slags event och för ögonblicket är det finska Taneli Törmä som intar huset med sin föreställning Open Your Heart. I en flott turkosfärgad sal, där det tidigare ljöd psalmsång och bibelcitat, dansas det nu disco under de gamla ljuskronorna.
Iförd en stram pärlemorskimrande kostym med glittrande paljetter intar norska Hilde I Sandvold dansgolvet. Långsamt tar hon danssteg runt i salen, som om hon vore i färd med att öva sig i standarddans i en gammeldags dansskola. rörelserna sker först bara i fötterna, men undan för undan följer resten av kroppen med: Höfterna, skuldrorna och huvudet. Och tempot stiger. Hilde I Sandvold svingar sin långa hästsvans runt runt, som om hon ville dra upp sig själv likt en mekanisk leksak, och strax snurrar hon runt som en sufi-dansare. Hilde I Sandvolds blik är stadig och fjär – eller kanske snarare målinriktad. Målet är extas via dansen. Med sina hypnotiska, snurrande steg driver Hilde I Sandvold publiken med ut på sin spirituella resa. Till denna dansritual, som antar religiös karakter, bidrar också Søren Lyngsø Knudsens meditativa musik. Open Your Heart öppnar i hög grad publikens hjärtan, särskilt tack vare Hilde I Sandvolds vackra suggestiva dans.
Men det är inte bara publikens hjärtan och känsloliv, som ska öppnas. Den fysiska dansglädjen ska det också öppnas för. Hilde I Sandvold bjuder upp koreografen Taneli Törmä, som sitter bland publikum, till dans. Nu är det discorytmer i högtalarna, och de två dansarna släpper loss i bästa Alcazar-stil. Taneli Törmä slänger av sig sina joggingkläder, för under dem bär han passande nog festligt glittrande discokostym. När de två har dansat sig riktigt trötta till de meditativa rytmerna, reser sig til flickor ur publiken och deltar i dansen. Flickorna som kommer från en lokal dansskola, visar upp sina inövade disco-moves. Slutligen inviteras vi allesammans upp på dansgolvet där vi fritt får ge oss hän de medryckande rytmerna. Om resultatet var vackert, kanske kan diskuteres, men ”Blame it on the disco”, som Alcazar synger.
Lokalen i KFUM/KFUK-byggnaden påminner på inget vis om ett diskotek. Det är ingen dunkel belysning, skimrande discokulor eller läcker belysning. Men Hilde I Sandvold och Taneli Törmä visar med sina tio dansskoleelever, att viljan och dansglädjen är allra viktigast. I och med dansglädjen kommer ändå den rätta stämningen automatiskt, även om man gärna kunde ha önskat sig en något högre ljudnivå.
Open Your Heart är en fortsättning på föreställningen av projektet Classical Beauty, där Taneli Törmä tillsammans med lokala balettdansare utforskade sin barndomsdröm om att vara solist i ett klassiskt balettkompani.

Open Your Heart till och med 9. november, därefter 14 – 15 november i Momentum, Odense samt 28 – 29 april 2020 på Bora Bora, Aarhus.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser