Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Lekfullt spel med den vita sporten

2019-10-21

Fakta:

Namn: Smashing, dans för barn på Dansstationen oktober 2019
Koreografi: Sara Ekman och Jonas Svensson
Musik: Ola Simonsson.
Ensemble: Av och med dansarna Sara Ekman och Jonas Svensson samt musikern Ola Simonsson.
» http://dansstationen.nu/

En kvinna och två män, alla med stora sportväskor i händerna, gör entré på den arenascen som skapats nedanför Dansstationens scen, ser nu ut som en tennisplan.
Intensivt ljud av tennisbollar fyller luften, de tre rör sig runt och följer med blicken ljudet, vrider sina huvud,tittar hit och dit på någonting osynligt.
En röst talar till dem uppifrån idrottsarenan: Har ni spelat tennis? Nej!! svarar de tre, unisont medan de repetitivt tar steg fram och tillbaka över tennisplanen, lite oroligt på jakt efter någonting, kanske tennisracket. Men, strax rör de sig runt i stora cirklar med varsin tennisracket i handen – men ingen boll. Tillsammans, utan boll utför de tragikomiska övningar som för att skapa en besvärjelse av att få kontakt med en sådan.
Dock, efter ett tag håller de äntligen upp varsin gul boll i handen, på ett högtidligt sätt som om den vore helig, gjord av guld.
Med sensuella danssteg gör de tre varsitt solo med bollen i hand som en gestaltning av tennissportens höga status, stora prispengar, hjältegloria och mytiska kraft -eller tennis som uttrycksmedel, med sin stilfulla historia?
Till slut spelar den kvinnliga dansaren tennis mot den manlige med klassiskt tennisnät mellan dem medan musikern är domare- men ändå pågår inte något spel. Domaren har nämligen ett slags metspö med en boll, som han flyttar mellan de två tennisspelarna, publiken skrattar när de två inte ”spelar tennis”- trots att det ser ut så. Ola Simonssons domare hanterar bollen som om metspöet vore en taktpinne, han själv en dirigent, en musiker.(Detta ger mig associationer till den briljanta filmen Music for one Apartment and six Drummers av just Ola Simonsson, som tillsammans med Johannes Stjärne Nilsson iscensatte det oväntade. Precis som här i Smashing.)
Plötsligt faller massor av bollar uppifrån ner på tennisplan, tar all plats, kanske som ett metaperspektiv på den idrott som har makt och pengar – den vita sporten. (Samma rörliga scenografi finns i teater inc´s Drömmen efter Shakespeares En midsommarnattsdröm där massor av blommor faller ner på scenen.)
Smashing blir en föreställning med många bollar i luften, en lek med spel, sport, tävling, regler, kanske metafor för spelets regler i livet, underfundigt, lätt surrealistiskt. En föreställning för barn från sex år
och alla andra som vill få nya perspektiv på tillvaron. Den kommer även att visas på årets Salto! för barn och unga i Skåne.

Ingela Brovik Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser