Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 24 januari 2021

Danstidningen 5/2019 – Om scenkonst som öppnar ögonen

2019-10-18

Det är viktigare än någonsin att fundera över den verklighet som omger oss. En neokonservativ högerpopulistisk propaganda vill etablera synsätt som är negativa mot flyktingar, som förnekar global uppvärmning, som förkastar HBTQ-frågor och vill montera ner sociala skyddsnät.
I Norge har Pia Maria Roll’s pjäs Ways of Seeing orsakat så omfattande politiska konsekvenser att justitieministern tvingades avgå.
Och vid det senaste kommunalvalet i Norge, minskade Framstegspartiets inflytande, den populistiska sidan förlorade symptisörer.
Resultatet av Ways of Seeing är stoff till ett filmscenario. Justitieministerns hus stormades av norsk säkerhetspolis för att arrestera hans fru. Hon anklagas nu för att själv ha orsakat förstörelse av deras egendom för att påstå sig vara offer för hatattacker. En stor del av officiella norska media hävdade även inledningsvis att teaterpjäsens avslöjanden hade orsakat sådan ilska att det lett vidare till vandaliseringen av hennes och ministerns hem. Nu gäller det bara, kommer den före detta justitieministerns fru att dras inför rätta?
I detta nummer av Danstidningen har vi pratat med regissören till Ways of Seeing, Pia Maria Roll. Från att ha anklagats för att orsaka förstörelse är nu hennes verk efterfrågat och har även blivit nominerat till ett Heddapris, Norges mest prestigefulla teaterpris. Ways of Seeing omtalas nu som årets viktigaste föreställning. Ways of Seeings avslöjanden av neokonservatismens bloggare och dess ekonomiska nätverk är en nödvändig och viktig för att inte säga modig gärning. Ways of Seeing visar också på hur lättvindigt mediaindustrin i Norge har låtit sig influerats av de neokonservativa synsätten, men verket satte även igång processer som ledde till att lögnarna avslöjade sig själva.
Vi fortsätter att rapportera från några av sommarens festivaler som feministisk Cirkus på Berlin Cirkus Festival och Abundance-festivalen, som fyllde Karlstad med all slags scenkonst i dagarna tre.
Den italienska koreografen Riccardo Buscarini berättar om hur han som frilansare har utökat sitt arbetsfält ända till den sibiriska staden Tjeljabinsk.
Vi uppmärksammar Claude Marchant som har betytt mycket för utvecklingen av den moderna svenska dansen, speciellt i Västsverige. Och Danstidningen har också träffat en mycket begåvad ung balettdansare i Den Kongelige Ballet i Köpenhamn, islänningen Jón Axel Fransson.
Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser