Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Cirkushösten i Finland skapar spänning, aktiverar publiken och överraskar med ren teknik.

2019-10-12

År 1999 startade Maxim Komaro and Ville Walo den nya och experimenterande jongleringsfestivalen 5-3-1 i Helsingfors (Helsinki). I höst har festivalens fokus vidgats och dess nya namn Object låter fler ting ta plats på festivalen som erbjuder föreläsningar, filmer, musik och cirkus, och skapar möjligheter till möten mellan såväl entusiaster som professionella.

Lite senare kommer Cirko att ge två föreställningar av fullständigt fängslande nutida cirkuskonst, Ballantine Scale av Jäntti & Venna och In Many Hands av Kate McIntosh.
Ballantine Scale kombinerar luftakribatik med Aino Vennas musik och välkomnar publiken in i ett spännande vitt tält vid havet.
McIntosh beskriver sitt verk In Many Hands som en inre resa som vill få oss att agera och upptäcka. Åskådarens traditionella roll raseras: publiken blir (till exempel) den som skapar en orkester och plockar isär husgeråd.

Kalle Nio’s The Green är något helt annat. Den kombinerar klassiska trolleritrick med video och ljudteknik, och stämningen växlar ständigt mellan det alldagliga till det ovanliga och mystiska. The Green hade premiär redan i september under Helsingfors festspel och gjorde succé både hos publiken och bland kritiker.

Sociala normer och mänskliga relationer har inspirerat två mycket olika grupper: Pihlaja – Rinnevuori – Tarvainen Collective och Agit Cirk som i sina kommande premiärer undersöker mellanmänskliga relationer. PRT Collective undersöker frågan utifrån deras intima relation med parkour, dance och akrobatik i deras ”Miesten välisiä syvällisiä keskusteluja” (Djupa samtal män emellan).Se www.youtube.com/watch?v=nNCguoFk1-Y
Agit Cirk’s taktik kan stället beskrivas som metamodern; gruppen utmanar och visar upp inte bara våra egna vanliga rollspel, och de roller vi klistrar på andra och oss själva, men ironiserar även över de tabun som associeras med artisternas kroppar. Styckets namn, 2+2+2, handlar om dess tillkomst: Hur de två paren på scenen upplever den inbördes dynamik som de erfar, men det tredje paret – ljudet och ljuset – lägger till ett lager och förvandlar kroppens historia till en föreställning.

Nycirkusgrupperna i Helsingfors (Tanssiteatteri Hurjaruuth) och i Tammerfors (Sorin Sirkus) har lite lättare teman på sina årliga vinterföreställningar, för att också passa för en yngre publik. Tanssiteatteri Hurjaruuth’s BAU! tar publiken till en byggarbetsplats med viga parcour akter och överraskande romantik. Sorin Sirkus’ Soriferia erbjuder publiken att uthärda en anstormande knasig familj av akrobater och jonglörer.

den som gillar fysisk teater bör inte missa NouNous Festivalen i december. Under den sex dagar långa festivalen bjuder Kallo Collectivet förutom på sig själva, även på en mångskiftande grupp internationella artister med spännande akter.

Object Festival 17.10 – 20.10. Cirko Center for New Circus, Helsinki
Jäntti & Venna: Ballantine Scale 24.10 – 6.11 Cirko Center for New Circus, Helsinki
Kate McIntosh: In Many Hands 12.11 – 13.11 Cirko Center for New Circus, Helsinki
Kalle Nio: The Green 15.11 – 23.11 Cirko Center for New Circus, Helsinki
Pihlaja – Rinnevuori – Tarvainen: Miesten välisiä syvällisiä keskusteluja (Deep conversations between men) 11.11 – 12.11 Alexanderteatern, Helsinki
Agit Cirk: 2+2+2 15.11 – 19.11 STOA, Helsinki
Tanssiteatteri Hurjaruuth: BAU 7.11.2019 – 12.1.2010 Kaapelitehdas, Helsinki
Sorin Sirkus: Soriferia 22.11.2019 – 6.1.2020 Sorin Sirkus, Tampere
NouNous Festival 3.12 – 8.12 Cirko Center for New Circus, Helsinki

Se vidare cirko.fi/sv/cirko-sv/

June Horton-White

Fler Nyheter

Annonser