Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Akrobatik med gudstro som säkerhetsnät

2019-09-28

Fakta:

Namn: My land
Koreografi: Vági Bence
Regissör: Regi, koreografi och scenografi: Vági Bence Dramaturger: Renátó Illés och Gábor Zsíros
Musik: Kompositör: Edina Mókus Szirtes, Ljuddesign: Gábor Terjék Ljusdesign: József Pető, Kostymedesign: Emese Kasza
Ensemble: Recirquel Company Budapest , Artister: Rodion Drahun, Roman Khafizov, Sergii Materinskyi, Yevheniia Obolonina, Andrii Pysiura, Mykola Pysiura og Andrii Spatar.
Plats: Baltoppen i Ballerup, strax utanför Köpenhamn
» https://baltoppenlive.dk

Den ungerska nycirkusen Recirquel Company Budapest gästar Baltoppen i Ballerup med den fantastiskt vackra, kraftfulla och spirituella föreställningen My Land. Sju vanvettigt starka och graciösa artister, alla från Ukraina, får publiken till att både gapa och rysa. Det är svårt att låta bli att förföras av de guddomligt vackra och smidiga kropparna som delikat rör sig till de mjuka folkloristiska rytmerna med rötter i ukrainsk, moldavisk och tatarisk folkmusik.
Scenen är täckt med sand, som, när den elegant fejas bort med en hand eller en fot, gör det möjligt för ett mjukt ljus att stråla fram, så som brukar förekomma på gamla religiösa målningar. Det religiösa och rituella är i fokus i My Land, som är inspirerad av ukrainska myter. I denna mytologiska värld verkar jorden vara helig, när den långsamt strilas mellan fingrarna på artisterna iförda munkkåpor. De är sex unga män och en kvinna. De vita bollar som jonglörerna skickar genom luften, verkar symbolisera den starka och livgivande solen.
När kåporna faller utför de ekvilibrististiska artisterna de mest otroliga akrobatiska övningar – helt utan säkerhetslinor. Deras säkerhet tycks vila på gudarnas välvilja, gudar som äras i de religiösa ceremonier, som varje artistnummer är. Det ena magiska scenarium följer efter det andra i My Land, där fysik och spiritualitet förenas på finaste vis.
Andrii Spatars handståendeakrobatik är som en visuell uppenbarelse. Stående på en hand vrider han sin kropp i helt otroliga positioner, som sätter han tyngdkraften helt ur spel. Eller är det en guddomligt stöd, som han vrider och formar sin kropp? Är det kanske Adams födelse som sker inför våra ögon? Långsamt vrider Andrii Spatar sin muskulösa kropp runt i skruvade positioner, som för tankarna till manierade kroppar i sakrala verk av Carracci och El Greco.
Även böjartisten Roman Khafizov, som viker ihop sig i de märkligaste poser, så att han liknar underliga väsen som om de vore hämtade från en surrealistiskt målad altartavla av Hieronymus Bosch. När Roman Khafizov böjer ihop sig, så att han liknar en taburett, balancerar Yevheniia Obolonina på hans solar plexus, som om hon vore Eva som är på väg ut ur Adams revben. De båda tvillingbröderna Andrii och Mykola Pysiura, kastar omkring varandra, så att de liknar roterande kvarnvingar. Och när de båda akrobaterna balancerar på varandra, liknar de ett spelkort med ansikten som både pekar uppåt och nedåt.
Slutligen gör även Sergii Materinskyi, akrobatik på en fritstående stege. Kanske är han Jacob på himlastegen, men stegen välter alltid med honom i koreograferade dramatiska fall. Slutligen ligger han som en död i sanden. Men lyckligtvis finns det också i denna religiösa myt en himmelsk återuppståndelse, och hans övertäckta kropp stiger till väders som en magisk punkt på en i det närmaste överjordisk föreställning.
Mannan bakom föreställningen, Vági Bence, har skapat sig ett namn inom den experimentella ungerska teaterscenen, där han gärna blandar dans, fysisk teater och klassiska cirkusdiscipliner. Med My Land, som hade premiär på Edinburgh Festival Fringe 2018, har han gjort intryck inom internationella teaterbranschen. Detta är ytterst förståeligt, för även om artisterna är helt otroligt skickliga, så är det hans koreografi och regi av akrobatiken, som lyfter upp det hela på en konstnärlig nivå, så att man rentav har lust att kalla det hela sublimt.

My land spelas på Baltoppen till och med 28 september och på Grønnegades Kasserne Kulturcenter i Næstved den 29 september.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser