Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Fokus på det sena slutet av det svenska slaveriet och slavhandeln

2019-09-25

Under en relativt kort tid 1784–1878 var Sverige kolonialmakt över den karibiska ön Saint-Barthélemy (även Saint Barts, Saint Barths, Saint Barth) en del av ögruppen Små Antillerna. Fortfarande bär öns vapen de tre kronorna och huvudstaden heter Gustavia och är namngiven efter Gustav III. Den 8 oktober 1847 frigavs de sista slavarna på den karibiska svenska kolonin Saint-Barthélemy. Sverige spelade också en roll i den transatlantiska slavhandeln.
Sverige var sent ute i sammanhanget, följande står att läsa på Svenska Wikipedia ”Kanada förbjöd slavhandeln genom Act Against Slavery 1793, Storbritannien genom Slave Trade Act 1807 och USA genom Act Prohibiting Importation of Slaves samma år, och den brittiska Royal Anti-Slave Squadron började från 1808 kväva den afrikanska slavhandeln genom att borda slavskepp och förstöra slavfort. Från 1819 fram till 1867 samarbetade Storbritannien och USA genom sin Blockade of Africa för att blockera all slavhandel, något som ledde till att den började dö ut. När Brasilien slutligen förbjudit sin slavhandel år 1850 upplevde denna handel sin slutgiltiga nedgång, även om ett enstaka illegalt slavskepp tog sig fram till USA så sent som år 1859.”

För att hedra människorna som föll offer för den svenska slavhandeln anordnar The National Black Theatre of Sweden (NBTS) onsdagen den 8 oktober en kväll på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby för att uppmärksamma årsdagen för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln. Kvällen avslutas med att tända ett ljus till minne av slavhandelns offer.
I november förra året startades teaterkompaniet NBTS av Josette Bushell-Mingo för att ge en scenkonstplattform för den afrikanska diasporan i Sverige.
”Det är viktigt att komma ihåg denna dag för alla de liv som tagits i slavhandelns tragedi. Och för att erkänna att vi är här på grund av dem som gick före oss, det stärker oss för framtiden. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte var slavar som togs från den afrikanska kontinenten utan människor”, säger Josette Bushell-Mingo på The National Black Theatre of Sweden i Kulturhuset-Stadsteaterns pressmeddelande, som även innehåller fakta om slaveriets historia:
’I över 400 år tillfångatogs mer än 15 miljoner människor och lastades på skepp i afrikanska hamnar för att föras över Atlanten och säljas som slavar i de europeiska kolonierna i Västindien och Amerika.
Från mitten av 1600-talet deltog svenska affärsmän i den transatlantiska slavhandeln. Först den 9 oktober 1847 förklarades slaveriet i Sverige officiellt avskaffat vilket gör Sverige till bland de sista i Europa att avskaffa slaveriet. Men än idag lever rasistiska tankemönster kvar som visar sig både i form av afrofobi, diskriminering, hatbrott och strukturell rasism.
”Det är väldigt tyst om Sveriges koloniala historia och den svenska slavhandeln. Varför har vi till exempel ingen officiell minnesdag för den svenska slavhandelns offer? Med denna kväll vill vi bidra till att öka medvetenheten om denna del av Sveriges historia och vi väljer att göra det genom positiv kreativitet och konstnärliga uttryck, som ger en försmak av verksamhetens framtida projekt, säger Josette Bushell-Mingo, på The National Black Theatre of Sweden.

Program
18.00 Vernissage: Making History av Natalia Murobha (Murobhasart)
19.00 Talare: Astrid Assefa
19.30 Reading med Asha Ali följt av samtal
20.30 Kayo Shekoni framför några av låtarna ur musikalen The Wiz
20.50 Ett ljus tänds till minne av slavhandelns offer
21.00 Mingel

8 oktober 2019, 18.00–22.00
Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Fri entré

Mer info finns på kulturhusetstadsteatern.se/Press

Fler Nyheter

Annonser