Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Nya rörelser i Karlshamns lokstallar

2019-09-19

13 september invigdes en ny regional dansscen i Karlshamn, Blekinge. För två miljoner kronor har ett nytt professionellt dansgolv på 450 kvadratmeter byggts i Lokstallarna, en kulturlokal som länge använts för amatörteater och gästspel.
Den nya dansscenen har kommit till genom ett samarbete mellan Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Karlshamns kommun, som investerat två miljoner i ombyggnaden.
Vid den festliga invigningen visade regissören och performanceartisten Charlotte Engelkes upp delar av ett work in progress. Under två veckor har hon och hennes trupp med tre dansare, två akrobater och en operasångare använt den nya dansscenen för repetitioner av Lohrengrin Dreams.
Premiären sker på Norrlandsoperan 23 november och hela föreställningen kommer tillbaka till Karlshamn i februari.
Kvällen avslutades med Bibi Ha Bibi, en lekfull duo av och med Aloun Marchal och Henrique Furtado P Viera.
Naturligtvis hölls det också invigningtal av Karlshamns kommunalråd och politiker från regionens kulturnämnd.
För Region Blekinge, som ger årliga bidrag till en regionteater som har sin fasta scen och huvudsakliga verksamhet i småländska Växjö, har det länge varit ett starkt önskemål att regionteatern också etablerar en fast verksamhet i Blekinge.
Vid invigningen presenterade också dansarna Anna Johansson och Rebecca Yates Dans i Blekinge, som är en förening för professionella dansare med verksamhet i länet. För dem öppnar dansscenen också nya möjligheter.
Den 5 oktoner är det dags för nästa föreställning på den nya dansscenen i Karlshamn: Näss i koreografi av kompani Masala som bjuder på en mix av marockanska folkdanser och hip hop.

Jan Hinderson

Mer info om de olika föreställningarna finns här: bibihabibi.wordpress.com

samt här www.dansnatsverige.se/turneer/hosten-2019/masala-dance-company/

Mer info om Blekinges nya dansscen och vad som händer där finns här:
www.regionteatern.se

Fler Nyheter

Annonser