Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Positiv motkraft mot sakernas tillstånd

2019-09-14

Fakta:

Namn: Any number of Sunsets...
Koreografi: Rachel Tess
Ensemble: Performers: Lisanne Goodhue, Anna Pehrsson, Isaac Spencer, Rachel Tess, Nellie Björklund, Ljusdesign och ljud: Ulrich Ruchlinski med Rachel Tess och de medverkande Teknik: Ulrich Ruchlinski, Tanja Johansson Konstnärlig rådgivning: Anna Pehrsson Isaac Spencer Foto: Thomas Zamolo
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://dansstationen.nu/sv/hem/

Publiken tar plats runtomkring på Dansstationens golv framför scenen och gör om det till en stor arenascen, full av rörig scenografi som hänger i rep från taket. Stora tygstycken, plast, olika föremål som t ex en stor röd spann skapar en känsla av aktivitet, gemenskap, där performers/dansare organiserar publiken i grupper för diskussion, rörelse och andra aktiviteter som får hela teaterrummet att sjuda av energi. En ur ensemblen ber mig att ta plats på arenascenen med ett A4 papper, skriva eller rita vad jag vill, därefter vika ihop det på visst sätt, medan han gör sin egen variant.
En mix av workshop, happening, iscensättning med mera stimulerar publiken samtidigt som de fem dansarna utför sin performance var och en för sig, minimalistiskt, med statuarisk kraft, som stannar tiden.
Helt utan musik, vilket skapar en sällsam, intensiv stämning. Ständigt i kommunikation med publiken, som är aktiv enligt de uppdrag man fått.
Any Numbers of Sunsets av Rachel Tess hälsar publiken välkommen till den sista solnedgången, någonsin. ”Lysande, psykedelisk, hallucinatorisk, banal, klichéartad och förorenad” enligt programbladet som skulle kunna tolkas som att det blir undergångsdrama- eller en klimat-skräckis(?) Snarare blir det ett urval positiv motkraft, mixad med gestaltning av tidsandan, mellan hopp och förtvivlan, både möjligheter att göra någonting och oro över sakernas tillstånd.
Efter denna långa performance ackompanjerad av tystnad bryts den av sång, musik, ljud med mera av dansarna som tycks utföra experiment som på olika sätt förändrar tiden och rummet, i kommunikation med publiken, vilket skapar en gemensam känsla av vår tid, samtidigt som ett mångfacetterat landskap i förändring gestaltas.
I slutet av Any Numbers of Sunsets uppmanas publiken att lägga sig ner på golvet runt scenen, och folk tar plats med entusiasm på ett sätt man inte sett på Dansstationen, samtidigt som performers drar ett plastskynke (månne symbol för miljöförstöring?) över hela publiken.
En föreställning i egen kategori, bildskön, provocerande, rolig, egensinnig, och den liknar ingenting annat.
Efter denna drygt 1 timme och 40 minuter långa föreställning delar Konstnärsnämndens ordförande ut Birgit Cullberg-stipendium 2019 till Rachel Tess, amerikansk dansare och koreograf som bor och arbetar i Sverige, med följande motivering:
” I sitt koreografiska arbete bygger Rachel Tess taktila rum som låter oss växa inåt, utåt och mot varandra. Utifrån undran om hur vi skulle tillbringa tiden tillsammans under världens allra sista solnedgång skapade hon i sitt senaste verk Any Numbers of Sunsets… ett poetiskt landskap mitt i en avig horisont.
Rachel Tess arbetar ständigt med att hitta nya arenor för dansen som konstform. Hon söker sig utanför de etablerade scenerna och möter i stället publiken på oväntade platser
där hon agerar som möjliggörare, pedagog och apostel för danskonsten – inte minst på den skånska landsbygden. I sann Birgit Cullberg-anda gör hon det komplexa tillgängligt och begripligt.”

Any number of Sunsets ges på Atalante I Göteborg den 16, 17/11 samt på MDT Stockholm 20, 21/11.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser