Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Mjuk energi med poetisk gåtfullhet

2019-09-09

Fakta:

Namn: Shapes
Koreografi: Koreografi: Miguel Azcue Rörelsekonsult: Johanna Jonasson
Regissör: Dramaturg: Isabel Bustos Romoleroux
Ensemble: Memory Wax, Dansare: Danys Barrera Gonzalez, Alina Ramirez Moro, Sheyla San Martin Morejón, Arian Gonzalez Funentes, Katy Arias Rodriguez och Ernesto Leon Leyva, Ljusdesign: Stefan Bolliger
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://memorywax.com

En kvinnlig dansare gör entré med ett stort gråaktigt tygstycke som hon sveper omkring sig, sedan drar efter sig över den stora scenen på Dansstationen i Malmö som skimrar i Rembrandtskt ljusdunkel.
Snart fler dansare på scen som på olika sätt möts i glädje eller konfrontation, utväxlar kramar som sedan sekundsnabbt övergår i strupgrepp, med skrämmande elegans.
Malmöbaserade Memory Wax firar sitt femtonårsjubileum med Sverigepremiär på Shapes, ett samarbete med kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos,
vilket är deras tredje samproduktion.
Memory Wax har gjort sig känt för sitt humanistiska budskap, för sitt poetiska kroppsspråk och avskalade rörelsemönster och för att vilja visa kroppsspråket som ett gemensamt språk.
I Shapes utforskar Memory Wax och Danza Teatro Ratazos frihet och tillhörighet, relationen mellan individ och grupp, ett tema som man påbörjade 2014 med Possible – Impossible, en minnesvärd föreställning.
Man utforskar även form och innehåll för att se och identifiera mönster, finna och skapa relationer. Den kubanska dansgruppen pendlar mellan att bli till en enda stor kropp eller gemenskap, men splittras när en kvinnlig dansare håller fram sitt långa hår som ett slags ”ridå” framför ansiktet. Alla de andra skrattar, först roat, sedan hånfullt åt henne, hon blir en outsider, stöts ut ur gruppen. En scen som visar stark gruppdynamik mellan solidaritet och aggressivitet, närmast dialektiskt.
Här gestaltas starka känslor med intensiv precision i dansarnas rörelsemönster – en imponerande mångfald av snabbt växlande uttryck av barfota dansare klädda i rutigt, randigt, prickigt – som folk i vardagsliv.
Det tygstycke som är föreställningens ”scenografi” får många skiftande formationer – då det hålls upp av dansare liknar det ett segel – som månne indikerar frihet, eller blir till en rörlig mur – som Berlinmuren – och indikerar instängdhet. Eller liknar ett brusande hav då tyget flyter över scenen.
Shapes hyllar mötet mellan människor som en unik och viktig händelse – som transformeras till någonting annat. Det berättar om vardagslivets magi med mjuk energi och poetisk gåtfullhet, i egen rätt.

Shapes är på turne och har gått från Lunds stadsteater 4 september och vidare till Malmö 6 september, Kristianstad 8 september, Motala 13 september, Mjölby 14 september, Norrköping 15 september, Finspång 16 september och Ystad 21 september.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser