Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 24 januari 2021

Staatsballett Berlin utnämnt till årets danskompani

2019-09-06

Den tyska danstidskriften Tanz har utnämnt Staatsballett Berlin till årets danskompani – Kompanie des Jahres!
Motiveringen är att ”spelplanen är spännande, dansarna är uppskattade och alla föreställningar är utsålda”.
Staatsballet Berlin som är Tysklands största balettkompani skakades tidigare av stora kriser, men numera råder lugn i huset. Förklaringen är den lyckliga lösningen av balettens tidigare ledningskris. ”Efter den nya balettledningens första spelprogram kan Johannes Öhman känna sig stolt”, skriver tidskriften Tanz’ Claudia Henne.
Det stormade häftigt kring kompaniet 2016 när dess nya dubbelintendentur kungjordes, en av Tysklands ledande moderna koreografer Sasha Waltz skulle i samarbete med Johannes Öhman, Kungliga balettens före detta konstnärliga ledare utgöra ett dubbelt ledarskap. Det förekom kampanjer om att ”Rädda Staatsballet”, från den tilltänkta nya ledningen som fick hela 20 000 underskrifter.
Problemet var att dansarna i kompaniet inte själva på ett korrekt sätt hade informerats om den nya ledningen efter Nacho Duarto, förklarar danstidskriften Tanz Claudia Henne.
Oron gällde den gången bevarandet av den klassiska traditionen, men dessa kan idag vara lugna, klassiker dansas för utsålda salonger och Staatsballet har inte minst under senaste året haft premiär på en uppmärksammad rekonstruktion av La Bajadère av Aleksej Ratmanskij. De klassiska föreställningarna har dansats parallellt med moderna verk av Sharon Eyal till musik som också skulle kunna spelas på Berlins mest kända technoklubb Berghain.

Övriga utnämningar i olika kategorier är bland annat årets föreställning som blev Anne Teresa de Keersmaekers Sex Brandenburgerkonserter. Årets koreograf blev brasilianska Lia Rodrigez

Se www.der-theaterverlag.de/tanz/tanz/

Fler Nyheter

Annonser