Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Ovanligt och ömsint på Göteborg Fringe

2019-09-02

Fakta:

Namn: The Chess Player + Factory + Dark Matter
Ensemble: av och med Richard McElvain, av och med Resident Island Theatre, av och med Vertabra Theatre
Plats: Gothenburg Fringe Festival 2019, Gathenhielmska huset, Göteborg
» https://www.gothenburgfringefestival.com/#!

Gothenburg Fringe Festival vill vara en tillväxtzon i Göteborgs scenkonst. ”Staden är vår scen” är mottot, och visst, när festivalen nu arrangeras för fjärde gången, brer programmet ut sig på några nya spelplatser. Ändå är festivalen ännu tämligen svårgripbar för de flesta. Gathenhielmska huset är centrum, även trädgården bakom. Invigningen hölls där och markerade att trädgården nu, av Higab, öppnas som en publik arena.
Göteborgs alternativa orkester, lindansare och clowner samt dansgruppen Jino Dans satte en inbjudande stämning. Senare bjöds pitchning av programpunkter. De är hundra, ett internationellt utbud av teater, dans, spoken word, cirkus, installationer och musik. Både överraskningar och traditionella konstuttryck.
På Göteborgs dramatiska teater spelar Richard McElvain sin monolog The Chess Player byggd på Stefan Zweigs Schacknovell. Det är en historia om överlevnad. En man sätts av nazisterna i infernalisk isolering. En handbok i schack hjälper honom att stå ut. Skådespeleriet är allt, McElvain byter skickligt mellan de olika figurerna. Sämre fungerar gestaltningen av isoleringens utsatthet. McElvain hamnar då i en tjatig upprepning med forcerat tonläge. Slutet är mera nyanserat och skådespelarens alternativa lek med Zweigs text lämnar en kvardröjande reflektion.
När såg du senast industriarbete som tema på scen? Den taiwanesiska gruppen Resident Island Dance Theatre ger flera chanser. I Factory gestaltas den enskilda människan i ett omänskligt maskineri. Sex dansare rullar in som en massa för att formas till kuggar. De mimiska rörelserna i Chung-Ans koreografi har släktskap med Chaplins Moderna tider. Stycket är för långt, men dansarnas energi och hängivenhet inför ämnet är övertygande.
Alfi blir jag omedelbart förälskad i. Han är en docka och huvudperson i Vertabra Theatres Dark Matter, som också lyfter fram ett undanskuffat ämne: Den dementa människan på livets landningsbana. Fyra dock- och skådespelare iscensätter Alfis liv i minnet och på hemmet. Yrkeslivet som astrofysiker tänder poetiska ljus i mörkret. I bråken med mamma och pappa om söndagens kyrkobesök banar han sin egen väg till böckerna och forskningen om universum. Det är en ömsint, underbar timme av sammansatt scenkonst i det intima formatet. Fint att få notera i kanten, the fringe.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten

Festivalen pågår t o m 2/9

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser