Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Dubbelsegrande unga koreografer i Wien

2019-08-12

I år går priset till unga koreografer från Wiens internationella dansfestival ImPulsTanz – som igår avslutades med prisutdelning till två lovande dansverk. Bland de 11 nominerade verken delades förstapriset upp så att prispengarna på 5000 euro gick till koreograftrion Tobias Koch, Thibault Lac & Tore Wallert för deras verk Such Sweet Thunder, medan själva residensdelen av priset, att få skapa ett nytt verk till nästa upplaga av ImPulsTanz går till den ryska koreografduon för Tatiana Chizhikova & Roman Kutnovderas för deras minimalistiska verk Time to Time.
De tre prisdomarna performanceartisten Steven Cohen, curatorn Nastya Proshutinskaya och ImPulsTanz speciella publikombud Gabriele Coura var med andra ord oeniga. Medan publikombudet betonade betydelsen av att även oinitierade skulle kunna förstå och uppskatta modern danskonst, menade Steven Cohen att man går till Teatern för att få sig något speciellt till livs:
”Jag går till teatern som jag går till havet, och då vill jag inte bara vara på stranden, jag vill bada i de djupa vattnen” Alltså ville han premiera det vågade och tålamodsprövande minimalistiska verket av Tatiana Chizhikova & Roman Kutnov med långa och repetitiva rörelseserier.
Sammantaget visades under årets ImPulsTanz som påick i över en månad 145 föreställningar som lockade mer än 37.500 åskådare och föreställningarna hade i medeltal en beläggning på 97 procent. Likaså var enligt festivalledningen de 242 Workshops och forskningsprojekt som hölls mycket lyckade, och man var tvungen att rangera 11 extra-workshops tack vare stor efterfrågan. Totalt hölls 43.000 enskilda dansklasser under årets festival.

Se vidare www.impulstanz.com

Fler Nyheter

Annonser