Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Det Kongelige i Köpenhamn ägnar skolbarn särskild uppmärksamhet, år av sparande till trots

2019-08-09

Det Kongelige Teaters chef, Kaspar von Holten, före detta chef på Covent Garden i London berättar för den danska nättidskriften Pov International om Det Kongeliges situation, efter den tidigare konservativa regeringens kraftiga sparbeting. Det handlar om att trots allt se positivt på de möjligheter som finns, ta teaterns uppgift på allvar för att vara till för alla som vill komma och därtill göra besöket bekvämt så att inte den fina upplevelsen solkas av besvärliga omständigheter. Men det handlar framför allt ta uppgifter på allvar att föra ut scenkonst till barn och unga och naturligtvis också låta dem själva pröva på att skapa scenkonst.

Bland annat berättar Caspar von Holten i for POV Internationals Poul Arnedal:
”När vi till exempel är i Billunds kommun och arbetar med några skolor, och de har opera på skolschemat, går det till så att de arbetar med några av våra konstnärer om, hur man egentligen tolkar en opera, och vad den handlar om. Så får de själva sätta upp en liten version av Drot og Marsk (en dansk opera i fyra akter med musik av Peter Heise, red. anm.), vara med och sjunga, själva göra scenografi, och ägna sig åt allt det som en konstnär har i åtanke över det han elle hon ska skapa.”

”Det handlar alltså om ett samspel mellan konstnärerna och barnen. Efter att de själva har knåpat med det, så även om Billund kanske är lite långt bort, men skolorna i Köpenhamn som vi samarbetar med får vi sen in hit för att uppleva ’the real thing’. Då förstår de det plötsligt. Med detta har vi stor succé.”

Se vidare pov.international/alle-born-skal-have-chancen-for-at-opdage-hvad-kunst-kultur-og-kreativitet-kan-betyde-for-deres-liv/

Fler Nyheter

Annonser