Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Stjärndans under bar himmel

2019-07-12

Fakta:

Namn: Verdensballetten 2019
Plats: Sølyst, Klampenborg ved København.
» https://verdensballetten.dk

Verdensballetten (Världsbaletten), som nu för tolvte året i rad presenterar balett i blandat med opera och musik under den danska sommarhimmlen, är med sin höga konstnärliga nivå under avspända former föresatt ett fantastiskt fint och välfungerande koncept.
Trots det nyckfulla danska sommarvädret har det aldrig varit läge att avlysa en enda av Verdensballettens föreställningar. Till premiären den 10 juli på Verdensballetten 2019 i parken på Sølyst i Klampenborg alldeles i närheten av Köpenhamn, rådde även den vackraste solbelysta sommarkväll.
Som alltid är det operasångaren och Verdensballettens grundare och arrangör, Jens-Christian Wandt, som elegant, humoristiskt och inbjudande presenterar programmet på scenen, medan solodansaren Steven McRae från Royal Ballet i London, sidan 2014 har varit balettens konstnärliga ledare.
Precis som under tidigare är är de flesta av de medverkande dansarna solodansare och solister från Royal Ballet i London. Men även stjärndansarna Iana Salenko och Marian Walter från Staatsballett Berlin medverker i år tillsammans med Xander Parish, som ursprungligen dansade i Royal Ballet, innan han som den första europeiska ”ikke-ryss” 2010 kom till Mariinskij Balletten, där han idag är solodansare.
Mycker fint blandar det varierade programmet inte bara de olika kunstarterna, men även gammalt och nytt. Och de nyare koreograferna är bland den intressantaste delen av årets program.
Från brittiske Liam Scarletts prisbelönade Asphodel Meadows från 2010 var det glädjande att se att se det äkta paret Yuhui Choe och Nehemiah Kish i en mjuk pas de deux full av fantasifulla lyft. Yasmine Naghdi och Federico Bonelli var starka och tydliga i Wayne McGregors pas de deux från Chroma (2006), som är full av komplicerade och energikrävande rörelser. Den virtuosa Xander Parish tog till den grad poäng i den kanadensiske Eric Gauthiers humoristiska och rytmiskt precisa solo Ballet 101 från 2006, där koreografen leker lustigt med fantastiska former av balettens grundpositioner, genom att utvidga dem från ballettens fem grundpositioner till hela 101.
Traditionen trogen fanns det också en kreation på programmet, i år skapad av den 23-årige Tobias Praetorius, som är kårdansare i Den Kgl. Ballet, där han redan flera gånger tidigare har visat sina koreografiska talanger. Till Världsbaletten hade han nu koreograferat solot The Three till Marian Walter i tätt samspel med Verdensballettens skickliga violin- och klaverduo, Walentin & McKenzie. Musiken är Jacob Gades Tango Jalousie, och just svartsjuka, maktkamp och vänskap är temat i den muntra lille koreografi, där den nonchalanta stilen hos dansaren i smoking och med drink i handen sänder tankerne til Baryshnikov och Twyla Tharp.
Från den klassiska repertoaren kunde man uppleva Iana Salenko med vackra böljande armar i Fokins Den döende svanen. Från Frederick Ashtons Rhapsody var det också raffinerade armrörelser i ett pas de deux till musik af Rachmaninov, där Yasmine Naghdi och Frederico Boneli var väl matchade ihop som ett romantiskt par.
Yuhui Choe stod i säkra balanser i pas de trois från Petipas Korsaren flot flankerad Nehemiah Kish och Xander Parish. Och som avslutning på hela programmet dansade det nybakade föräldraparet, Iana Salenko och Marian Walter, ett pas de deux ur Petipas Raymonda med glimten i ögat och med flotta höga lyft, innan alla sju dansare fann varandra i Steven McRays specialkoreograferade Raymonda-coda, där alla dansare lika väl kunde svara med på den lilla scene.
Bland de musikaliska indslagen kunde man höra den danska sopran Denise Beck briljera i arior av Mozart, Verdi och Puccini, och mycket charmerande sjöng hon tillsammans med Jens-Christian Wandt Bacarole från Hoffmanns äventyr. Walentin & McKenzie havde själva gjort ett väl fungerande arrangement för violin och klaver av Chopins Nocturne nr. 20 i cis-moll, och Niklas Walentin spelade följsamt Svend Asmussens jazziga violinsolo, June Night.

Verdensballetten 2019 fortsätter under de kommande dagarna att turnera rundt i det danska sommarlandet och kan under augusti upplevas på tre platser på Jylland i en något förändrad version af programmet. (Sild (Tyskland), Ribe Kunstmuseum, Møllerup Gods, Broholm Gods och Den Tilsandede Kirke Skagen.)

Vibeke Wern

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser