Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Sommarteater i Värmland

2019-07-01

Fakta:

Namn: Eddan respektive Värmlänningarna
Regissör: Leif Stinnerbom respektive Olof Wretling
Ensemble: Västanå teater respektive Ad-Hoc-ensemble
Plats: Berättarladan i Rottneros respektive Ransäters Hembygdsgård
» http://www.vastanateater.se

Värmland öppnar för sommaren med prima teater för alla. Knallblå ligger Fryken under solen, lupinerna blommar som de mist vettet vid vägkanten.
Såsom de senaste 66 åren, hade Värmlänningarna nypremiär i Ransäters Hembygdsgård. Men Sveriges genom tiderna mest spelade pjäs är mer än 170 år gammal. En särdeles slitstark vadmal vävd på på nationalromantik, nostalgi och rättrådighet; en Romeo- och Julia med lyckligt slut och en rejäl legering av dikt, musik och dans.
Hur kan man undvika att vadmalen börjar klia på kroppen i nådens år 2019? Olof Wretling, välkänd från bland annat humorgruppen Klungan, har farit fram med lätt hand och gott humör. Cykeln får göra entré i ”Gropa” vid Ransäters Hembygdsgård och med den Isabella, hon som var den ena att trampa en ”bicycle gjord för två”. Det präktiga balanseras av ett trivsamt lättsinne och en säker blick för detaljerna.
Professionella och amatörer, entusiaster och spelsugna barn: mycket folk blir det, allt ska med och lite till, men Wretling låter charm och värme spela huvudrollen i årets upplaga, som dock bara spelas två helger.

Västanå Teater har fått hela kommunen med på noterna och kan fira sitt 20-årsjubileum i år med att ha blivit en unik institution. Den stiliga Berättarladan i Rottneros inviger till hösten en vinterscen i huset. Västanå har huvudsakligen spelat dramatiseringar av Selma Lagerlöfs berättelser, men andra klassiker har förekommit genom åren.
Framförallt har Västanå Teater blivit en bastion för en estetik och spelstil som är brygd på all världens teater. Regissören och koreografen Leif Stinnerbom har utvecklat användandet av dans som berättar och hur musik kan bära, stötta och sätta vingar på epiken.
Det syns att han i botten är koreograf när nu Västanå tar sig an Eddan, den norske dramatikern Jon Fosses komprimering och filtrering av den poetiska Eddan. Stinnerbom arbetar med koreografisk stringens när han tvinnar samman skandinavisk folkdans med bortre Asiens kampsport och teaterteknik. Han har säker blick för hur dansen kan ge struktur åt allt folk på scenen och vässa berättelsen dramatiskt.
Våldsamma strider rasar mellan gudar och jättar, Vulvan, spåkvinnan, siar: ”Jag ser Ragnarök komma! Yxtid, svärdtid, ingen skonar annans liv.” Ensemblen på dryga dussinet är unisont klädda i rött, men transformeras genom Inger Stinnerboms sinnrika kläder i kinesisk stil och Torbjörn Ahlströms masker och märkliga huvudbonader till den myriad av roller som berättelsen rymmer.
Musiken är, än en gång, Magnus Stinnerboms gungande, dansande världsmusik-rock, fenomenalt framförd av fem musiker under Sophia Stinnerboms ledning. (Och jo, alla Stinnerbommar är nära släkt, men yrkesskickliga i egen rätt!) Texten har svårast att göra sig gällande i denna action-rulle där stora mängder våld skildras dramatiskt men suveränt fredligt.
Det är överväldigande och generös teater, för alla åldrar utom de minsta. Tolkningar av den urgamla idén om den annalkande undergången överlåts dock till publiken; vår tids oro för klimat och sammandrabbande makter lyser med sin frånvaro. ”Vet du nu nog eller vad?” frågar Vulvan. Vi gör ju inte det.

Eddan
i dramatisering av Jon Fosse
Regi: Leif Stinnerbom
Västanå teater
Speltid 3 tim (inkl 50 min måltidspaus)

Värmlänningarna
av F. A. Dahlgren
Regi: Olof Wretling
Ransäters Hembygdsgård
Speltid: 3 tim, inkl paus

Texten är tidigare publicerad i Expressen.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser