Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Akrobatisk dans på Malmöhus slott

2019-06-29

Fakta:

Namn: Envá
Plats: Borggården i Malmöhus slott, Malmö sommarscen i juni 2019
» https://www.sommarscen.se

Titeln Envá kan på katalanska betyda två saker: Wall (Mur) eller Do it for nothing (Gör det för ingenting), enligt de två akrobaterna Amer och Africa, när jag frågar dem efter föreställningen som
utspelas på borggården i Malmöhus slott, en stolt tegelbyggnad från 1400-talet.
Den passar väl ihop med Envá, en akrobatföreställning utöver det vanliga med dessa två smala men starka akrobater som utför en hisnande bildskön akt med drygt tio små halmbalar som enda scenografi. Dessa balar byggs först upp som ett torn på vilket Africa tar plats, trots att tornet vinglar hit och dit, faller ihop
strax efter att Africa just tagit ett snabbt hopp upp på Amers axlar, den smalaste dansplattform man skådat i Malmö.
Med distinkt, samtidigt mjuk kraft gör Africa oanade rörelser i luften – hon går, springer,loopar upp och ner, hoppar sen i spagat (som i operett) fast upp och ner, landar varje gång på Amers axlar som blir hennes minimalistiska scen. De två utforskar mänskliga relationers egensinnighet med rörelsemönster som blir fantastiskt, livsfarligt, poetiskt, kraftfullt – framför allt av Africa.
Hennes sätt att gå uppför väggarna på Malmöhus slott överträffar den gång vi sett i Feeling of going på Skånes Dansteater. Föreställningen vänder upp och ner på alla perspektiv, svindlande, med elegant balans, drastiska svängningar, humor och ironi. De fyrkantiga höbalarna blir till stillastående små deltagare runt om på scenen. Dessutom tackar några ur publiken ja till att medverka i denna intensiva föreställning där rörelsen i sig, ständigt växande, blir existentiell.
En oförglömlig akrobatisk akt av de två som gjort sitt första besök på dansscen i Sverige.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser