Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Cirkuslyftet i Sundsvall ger plats för Plast

2019-06-24

I Sundsvall drivs sedan 2018 projektet Cirkuslyftet med syfte att etablera nycirkus i staden. Som ett led i projektet kommer nycirkusartisterna Hege Eriksdatter Østefjell och Karoline Aamås att tillsammans med musikern Love Kjellsson tillbringa 14 dagar i residens i Sundsvall för att färdigställa föreställningen Plast. Residenset äger rum i oktober och den färdiga föreställningen får premiär på Sundsvalls teater den 3 november. Plast ska bli en långsam och poetisk familjeföreställning där rekvisitaelement som smältande iskuber och böljande plastsjok associerar till klimatförädringar och världshav fyllda av plastskräp.

– Uttrycket handlar om att skapa närhet till objektet, materialet, och att omfamna det, säger Hege Eriksdatter Østefjell. Det handlar inte om att skapa status utan att uppnå en långsam, poetisk eftertanke, att lugna ner. Vi deltar som egna individer, musik och cirkus står för sig själva.
Hon har en masterexamen från Dans- och Cirkushögskolan DOCH med utgångspunkt i disciplinen vertikalt rep. Den nu aktuella föreställningen är en vidareutveckling av material som skapades i samband med hennes examensarbete. En del av verket har visats som work i progress på nycirkusmässan Subcase. Också Karoline Aamås är repartist utbildad bland annat på DOCH. Folkmusikern Love Kjellsson skapar originalmusiken och spelar fiol, gitarr och keyboard i föreställningen.
Residenset arrangeras av Cirkuslyftet, ett samarbetsprojekt som startade 2018 med syfte att etablera nycirkus i Sundsvall. Bakom projektet står fria gruppen Cirkus Elvira, ideella föreningen Sundsvalls Stadscirkus, riksteaterföreningen Scen Sundsvall, Sundsvalls museum och Sundsvalls Kulturskola. I oktober 2018 arrangerade projektet Sundsvalls första cirkusfestival. Där deltog Hege Eriksdatter Østefjell Karoline Aamås Love Kjellsson samt Rebecka Seward med det interaktiva, performativa skogsäventyret Knekke Greine.
Planer finns för en ny festival 2020. Sundsvalls museum har i verksamhetsplan för 2018 och 2019 att ”initiera och etablera nycirkus som scenkonst i Sundsvall”. För det har cirkuslyftet en budget på 200 000 kronor. Pengarna används för att arrangera föreställningar. 2018 gjordes en cirkusfestival och 2019 arrangeras föreställningar och residens.
– Budgeten är ettårig, så vad vi vet har museet pengar för 2019 men hoppas att vi får behålla dom även för 2020, säger kultursekreterare Håkan Nordman, Sundsvalls kommun. Vi har för avsikt att fortsätta arrangera cirkus under flera år, vi har inte satt nåt slutdatum.
Och varför är det museet som engagerar sig i cirkus och inte Scenkonstbolaget?
– Scenkonst Västernorrland producerar teater, musik och dans, inte cirkusföreställningar. Scen Sundsvall, Sundsvalls kulturskola och Sundsvalls museum arrangerar gästspel från turnerande grupper, inklusive cirkus. Cirkus Elvira producerar egna cirkusföreställningar. Så det är utgångspunkten för oss att tillsammans jobba med cirkuslyftet, förklarar Håkan Nordman

Karin Kämsby

Fler Nyheter

Annonser