Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Stockholms stads kulturpris till clownen Manne af Klintberg och koreografen Fredrik ”Benke” Rydman

2019-06-01

Varje år delar Stockholm ut kulturpriser för aktörer som medverkat till att utveckla stadens kulturliv. Två scenkonstnärer hedras i år Clownen Manne af Klintberg och koreografen och dansaren Fredrik ”Benke” Rydman.
Andra nyckelpersoner inom stockholms kulturliv som i år mottar hederspriser är författaren Agneta Pleijel, konstnären Sirous Namazi, musikerna Sherihan Cherrie Hersi och Thåström där den sistnämnda dessutom dessutom hedras med det så kallade Bellmanpriset och slutligen fotografen Anders Petersen som får fotopriset uppkallat efter fotografen Lennart af Petersens-priset.
Vid en ceremoni i Stadshuset den 16 augusti får varje pristagare ta emot en prissumma på 100 000 kronor.
Manne af Klintberg får sitt pris för kulturarbete för barn och unga, och i den vackra prismotiveringen heter det: Manne af Klintberg är barnens egen drömfångare. Generation efter generation av barn har fängslats i stilla nyfikenhet, koncentration och förväntan. I mer än 50 år har han drivits av lusten att gestalta vardagens magi ur barnets perspektiv. Mötet med publiken sker i ömsint och jämlik dialog utifrån en urgammal europeisk icke-litterär komisk clowntradition. Teckenspråket är självklart inkluderat utan kommentar”.
Fredrik ”Benke” Rydman som får Stockholms stads hederspris i scenkonst får följande prismotivering: ”Benke Rydman har skakat om den svenska dansscenen och breddat intresset för konstformen. Hans föreställningar präglas såväl av det personliga som av det kollektiva. Kombinationen av gatans kultur och klassiska verk har tagit med publiken på en konstnärlig resa. Hans koreografier har visats på dans- och teaterscener runt om i Sverige och Europa. Genom melodifestivalen nådde han en miljonpublik. I sin version av Våroffer 2018 når Benke Rydman nya höjder i sitt konstnärskap. I en duett med en industrirobot ställs frågor om den mänskliga framtiden. Med den stora ensemblens kraft omtolkas ett av dansens banbrytande verk mästerligt i ett vattenland fyllt av dansare, rök, ljus och speglar”.

www.stockholm.se/-/Nyheter/Kultur–Fritid/Mottagare-av-kulturpriser-2019-/

Fler Nyheter

Annonser