Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Ryska svanar på turné

2019-05-29

Fakta:

Namn: Svansjön
Koreografi: Efter Marius Petipa och Lev Ivanov
Musik: Tjajkovskij
Ensemble: St Petersburg Ballet Theatre
Plats: Det Ny Teater København
» http://www.st-petersburg-ballet.com

St Petersburg Ballet Theatre, som grundades 1994 som ett privat kompani, turnerar under några veckor för första gången i Danmark, Norge och Sverige. Stjärnan i kompaniet är den 39-åriga primaballerinan Irina Kolesnikova, som är utbildad vid Vaganovaakademien i Sankt Petersburg. Och det är da også den teknisk overlegne Irina Kolesnikova, som är dragplåstret på turnéen med Sankt Petersburg Ballet Theatres mycket traditionella ryska uppsättning av Svansjön, där hon förstås dansar dubbelrollen som Odette/Odile. Och det är i hög grad Koslenikova, som bär upp föreställningen.
Som den vita svanen, Odette, gör hon blygt sin entré i första akten och fascinerar strax med sina långa tunna expressiva armar. Och under hela kvällen visar hon super säkra balanser, har en smidig rygg och fina musikaliska fraseringar. Allra bäst är hon dock som bitchig svart svan i andra akten, där hon inte bara briljerar i pas de deuxen med de berömda 32 fouttéerna, men också har ett starkt dramatiskt och mimiskt uttryck.
Som prinsen är den 34-årige ukrainska solodansaren, Denis Nedak, en elegant, och fin partner med flotta mjuka och säkra hopp. Men man kunde ha unnat både honom och hela föreställningen en större scen att ta plats på än scenen på Det Ny Teater i København.
Det är goda solister i första aktens pas de trois med inte minst en flott hoppande manlig dansare, medan hela den manliga kåren som helhet var svag. Utan att vare strålande, var den kvinnliga kåren med 22 vita och fyra svarta svanar i tredje akten dock homogen med både precision och ensartad statur hos dansarna.
Seiyo Ogasawara var en livlig och flott snurrande och hoppande narr, och Dmitry Akulinin kunde både hoppar och ger stark karaktar till Rothbart.
På samma sätt som när Den Ryska Statsbaletten gästade Köpenhamn med en långt mindre lyckad produktion av Svansjön 2013, är det också happy ending i Sankt Petersburg Ballet Theatres version av Svansjön. För kärleken segrar, och Rothbart är förlorad.
Vad man självklart saknade, men på inget vis kunde förvänta av ett gästspel med Sankt Petersburg Ballet Theatre, var att få höra Tjajkovskijs musik spelad live. Men den inspelade musiken lät ganska utmärkt genom högtalarna på Det Ny Teater.

Svansjön Spelas i Stockholm 29 -30/5, Stavanger 3-4/6, Oslo 5/6,

.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser