Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Kurs mot överklassen

2019-05-26

Fakta:

Namn: S.O.S.IETY. - We are all in the same boat
Författare: Nijas Ørnbak-Fjeldmose
Musik: Nijas Ørnbak-Fjeldmose och Lars Fjeldmose
Ensemble: Zirkus (http://www.comeandseethezirkus.com/), Kostumer: Piyannah Ørnbak Scenografi: Dennis Westerberg
Plats: Riddersalen, Köpenhamn
» https://www.cphstage.dk/

För att komma in på teatern i Riddersalen ska man gå uppför en hög smal trappa, precis som när man går ombord på ett större skepp. Därför är ingången till denna köpenhamnska teater helt perfekt just när det gäller föreställningen S.O.S.IETY. – We are all in the same boat som äger rum ombord på en ångare på 1920-talet. När vi ankommer står ångfartygets besättning på trappan och hälsar oss hjärtligt välkomna ombord – och på köpet till första klass. I den vackra teatern som är från 1700-talet, står många ur fartygets personal och hälsar välkomnande på oss och önskar oss en riktigt härlig resa. Av en gemytlig man med bowlerhat kan vi köpa popcorn i nostalgiske papperspåsar och vin i riktiga glas, som har blivit en sällsynthet på danska scener, som oftast serverar drycker i platsmuggar. Innan vi ens har kommit in i salongen där scenen är byggd som ombord på en ångbåt, har vi alltså kommit rätt in i föreställningens fiktiva universum. Vi är klara till avgång.

Kompaniet Zirkus, som består av musiker, dansare och skådespelare, kallar själva den engelskspråkiga föreställningen för en ’swing jazz & dance performance’. Skådespelaren och sångaren Nijas Ørnbak-Fjeldmose spelar den karismatiska kaptenen, som har den altdominerande huvudrollen. Han är som ett mellanting mellan konferencieren Emcee i Kit Kat Klub i musicalen Cabaret och konferencieren Leonard Sachs music-hall tv-serien Good Old Days. Entusiastisk berättar han för oss att vi är på väg uppåt kusten, i kurs mot överklassen.

S.O.S.IETY. – We are all in the same boat är en resa tillbaka till det glada 1920’-talet och dess naiva och optimistiska tro på fred och framåtskridande mot välfärd. Det är färg och fest hos första klass där champagnen flödar, det spelas musik och danserna är allt från charleston och quickstep till foxtrot och stepp. Som en särskild krydda finns också steg och rörelser från modern streetdans. Festen börjar med sången ‘Money makes the world go round’ från Cabaret, och som i musikalen är det en alvar och samhällskritik bakom allt det festliga.

Snart går ångfartyget i stå, för att inte inte är så kul längre. Kaptenen får skulden och blir degraderad till vanlig sjöman. han är ju också bara en fattig stackare, så honom ska vi inte vara rädda för, låter det från de peningstarka investerarna. Avskedandet av kaptenen löser ju inte problemet med det stillastående skeppet mitt ute på havet, men lyckligtvis får kaptenen den gode idén att använda det förorenade havsvattnet som bränsle och så blir han åter anställd som kapten, och vi seglar vidare upp mot samhällets topp . Kaptenen har många visioner. Han förutser ocksåså, att man i framtiden inte ska vara bekymrad för att segla på ett isberg, när man bara förorenar allt mer, så smälter isen helt av sig själv. För det är inte så förstklassigt att vara beroende av naturen, som han säger. Dessutom menar han att man bara kan besätta oljerika länder och stjöla deras oljeresurser. Han är alltså en man, som vil nå toppen, kosta vad det kosta vill. Hans motto är ’We can do it’, som annat kommer från det Andra världskriget då kvinnorna skulle arbeta i industrin, mendan männen var i fält.
Men lyckligtvis kommer den goda kaptenen till sans och inser, att om en granne lider, mår man själv inte så bra. Vi kan inte förlita oss på de rika makthavarna, vi måste själva hjälpa varandra, och därför instiftar han rederiet S.O.S.IETY. Och så är det åter fest, och publiken kan dansa med på dansgolvet, mitt på teatern.
Det är varken kol eller olja som driver föreställningen S.O.S.IETY. – We are all in the same boat framåt, men performernas intensiva och medryckande energi, även om vi som publik är lite dåliga på att delta i festen och dansen på dansgolvet. S.O.S.IETY. – We are all in the same boat är genomtänkt och underhållande totalteater. Det är ett riktig skrattpiller, som man blir glad över att se.

S.O.S.IETY. – We are all in the same boat är en del av CPH Stage

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser