Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Fredrik ”Benke” Rydman segrade i Benois de la danse i Moskva

2019-05-22

Ett av den både klassiska och moderna dansvärldens mest prestigefulla tävlingar Benois de la Dansa i Moskva, har utnämnt Fredrik ”Benke” Rydman till bästa koreograf 2019.
Han hade nominerats för sitt unika solo, eller ska man säga pas de deux med en Industrirobot i föreställningen Våroffer som hade premiär på Kulturhuset Stadsteatern 2018.
Det var vid gårdagens föreställning på Bolsjojteatern som juryn bestående av dansvärldens toppar som Stjärndansarna Agnès Letestu, Vladimir Malachov samt Svetlana Sacharova och vår egen Ana Laguna, Balettcheferna Ted Brandsen från Het National Ballet och Dirk Badenhorst från South African International Ballet, Racjel More från Los Angeles Music Center, under ledning av jurypresidenten Jurij Grigorovitj, gammal nestor i både sovjetisk och postsovjetisk tid, utnämnde Fredrik ”Benke” Rydman till vinnare.
Denna illustra samling valde bland starka medtävlare nominerade i gruppen koreografi, exempelvis Justine Peck, San Fransisco Ballet, Manuel Legris, Staatsballet Wien, Septime Webre, Kansas City Ballet. En till av de Nominerade Christian Spuck, utvald för sin Winterreise för Zürich ballet hamnade också bland pristagarna. Det blev således två koreografer som valdes för i år, men ännu har inte motiveringarna publicerats på Benois de la danses hemsida.
I kategorin kvinnliga dansare var Kungliga operans Kaho Yanagisawa nominerad, men bland de ytterst fantastiska dansare i den gruppen valde juryn istället Ashley Bouder från New York City Ballet och Elisa Carrillo Cabrera från Staatsballet Berlin.
Vad man kan konstatera bland nominater och utvalda är att Fredrik ”Benke” Rydman inte bara blev unik genom valet av danspartner – en industrirobot som vanligtvis bygger bilar – han är också till skillnad från flertalet nominerade konstnärer inte permanent verksam vid en stor konstinstitution, även om Våroffer hade premiär på Stockholms Stadsteater. När ska Kungliga Operan släppa in Fredrik ”Benke” Rydman på sin scen?

Se vidare benois.theatre.ru/en/2019/

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser