Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Gemenskap och dansglädje på röda linjen

2019-05-20

Den 28 april i nära anslutning till Dansens Dag som ju är den 29:e anordnade Danskonsulenterna i Stockholms Stad och län Dans på Röda linjen för andra året i rad – en dansmanifestiotion för att sprida dansglädje på gator och torg och andra lite mer okända platser längs den sydvästliga delen av tunnelbanans Röda linje. Tovalisa Dehlin Rapporterar.

Att ha dans tillgänglig för alla på öppna platser gör att folk får upp ögonen för den, vågar dansa själva samt sprider dansglädjen. Det blir till en kultur. Det handlar om girlpower i Vårby Gård. Det handlar om dans från olika kulturer, tillsammans. Det handlar om glädjen det ger och publikens glada skratt. Den lättsamma stämningen. Hur mycket som kan uttryckas genom dansen. Och hur många som faktiskt dansar om man får en chans. För dans är ju faktiskt vad som gör dig lycklig. Det kan nog vem som helst som var med på Dans på röda linjen den 28 april konstatera.

Solen skiner och det har varit varmt i ett flertal dagar nu. Dessvärre blåser det idag. Kalla vindar som får folk att ångra sitt val av vårjacka som de håller på plats med sina tätt indragna armar. Så gör i alla fall jag där jag går över Djurgårdsbron denna söndag i slutet av april. Klockan är strax efter 12 och många personer rör sig på stan. Jag hoppar på spårvagnen, aningen spänd på vad som ska ske. På röda linjen funderar jag på varför man döper tunnelbanan efter färger. Det är ju så grått här nere. Kanske för att färglägga underjorden något.

När jag stiger av vid Liljeholmen är klockan redan kvart i ett. Inne i gallerian kryllar det av personer som är i full gång med söndagens storhandling. Jag åker nedför rulltrappan och möts av en röd färgklick mitt i gallerian. På folks tröjor står ”Dans på röda linjen” skrivet och en grupp personer klädda i vackra, indiska kläder står och repeterar rörelser. Det har redan börjat bildats en liten samling av människor. Ett tag står jag där, studerar dansarnas repetition i kontrast till barnfamiljerna och paren som passerar. Idag är det den 28 april och dagen innan Dansens dag, den 29 april. Detta ska självklart firas med det ultimata sättet att dela dansglädje på – en dansresa längst röda linjen. Dans på röda linjen är ett nätverk som uppmärksammar ungas dans och kopplar ihop den offentliga scenen längst röda linjen. Denna resa ska ta oss från Liljeholmens galleria ända till Hallunda centrum, med flertalet mellanlandningar på vägen.

När detta ropas ut ur högtalarna som ekar över Liljeholmens galleria stannar söndagshandlarna upp och skapar successivt en publik. Plötsligt springer fyra personer i färgade jackor nedför rulltrappan bakom oss. Det är danskollektivet ReAct som sätter igång hela dansresan och som ska leda oss genom röda linjen. De tar sig ned till den öppna ytan publiken skapat och går runt i tystnad. Musik börjar spelas och dansare från Indisk dansakademi öppnar med sin formation. En man i publiken tar genast upp sin mobil och börjar filma deras nummer i igenkänning, ler och rör på höfterna själv. Det är vackert, och smyckena klingar över hela gallerian i takt till deras rörelser. Dans och cirkushögskolan, dansare från Mosaikteatern samt Stockholms estetiska uppträder sedan på samma yta och interagerar med publiken. Fler och fler samlas.

Det är häftigt hur dansen uppmärksammar folk och får dem att stanna upp. Till och med ordningsvakterna som försöker ordna upp publiken rycks med i dansen. Applåderna fyller gallerian och hyllar samtidigt det faktum att personerna som uppträder är alla så olika – olika kulturer, åldrar, personligheter och nivåer. Alla kan dansa, och det är så viktigt att ge plats för allas konst.

ReAct tar vid igen och leder folksamlingen ner till tunnelbanan. Folk verkar inte vara vana med performativ konst då de bjuder tunnelbanans passagerare på godis, massage och väcker uppmärksamhet. Folk hänger fnissande med i tåget.

Utspritt på Skärholmens torg repar dansgrupper i varje hörn. Här flockas föräldrar som spänt väntar på sina barn samt folk som kommer upp från tunnelbanan och nyfikna stannar upp. Blåsten har övergått till en värmande sol. När ungdomarna från Kulturskolan Stockholm och Fryshuset börjar dansa hejar publiken på och diggar direkt med. Efter ungdomarnas framträdande kommer deras kompisar fram, kramar, berömmer och visar på hur mycket ett två minuters dansnummer kan betyda för enstaka personer. Hur viktigt dansen är och hur viktiga intressen är. Hur viktigt det är för unga att få ett offentligt rum och möjligheten att visa upp sig. Det skapar en sammanhållning, relationer och gemenskap.

DOCH (studenter från Dans- och Cirkushögskolan) fortsätter med ett framträdande i tystnad, men gör ljud med hjälp av sina rörelser av en plåtbit mitt på scenen. Jag fångas av det abstrakta, det konstnärliga. Efter applåderna tar React över igen, springer längst torget och förflyttar publiken. “We don’t have to run, but we have to catch the subway”, ropar de ut. En del droppar av när vi kommer till tunnelbanan. Man håller sig helt enkelt till det lättillgängliga på vägen hem på söndagspromenaden. Det är därför dans behövs överallt, lättillgängligt för alla.

Vi anländer till Vårby Gård och tar oss tillsammans till den öppna dansscen som byggts under tunnelbanan. Syftet med dansbanan är att skapa en samlingsplats för ungdomar där dansen blir lättillgänglig och naturlig. En scen där ungdomar sammanflätas och utvecklas på, likt dansbanorna förr. Jag som dansare har tänkt på detta – att mer spontana platser för dans i öppen miljö verkligen behövs för att sprida dansen samt utnyttja den kultur och gemenskap det ger. Och visst har det lyckats.

Ett gäng unga skateare sitter på en parkbänk och kollar på, samtidigt som dansscenen fylls av elever från DOCH. Tunnelbanans ljud flätas samman med musiken. Fem personer i 11-13 årsåldern från Dansa Snacka tar vid samtidigt som fler och fler ungdomar samlas kring scenen. Dansare från Jelnek utför en teatralisk dans till Idas sommarvisa och gör samtidigt narr av de normer den visan tar upp. När danskompaniet Saraswathy Kalakendra – Usha Balasundaram mixar ungdomskultur med indisk dans vaknar publiken på riktigt som oavbrutet klappar och skriker med, trots kyla och skugga. Barnen som står längst fram vid scenen dansar till musiken. Det är vackert att se hur publiken lever.

Dansgruppen Empire Dances och Föreningen Expose speglar ungdomskulturens dans och gemenskapen den ger. En tonårstjej hoppar upp på scen och dansar för att hon spontant fick feeling. Alla supportar varandra, ler och delar dansglädjen med varandra, precis som dansgrupperna i yngre ålder gjorde på Skärholmens torg. En äldre dam diggar med och visar på hur dans engagerar alla, oavsett ålder. Vårby Gård gav verkligen intryck på mig.

När applåderna till slut tonar ut tar ReAct upp alla på scen och lär ut en liten dansfras som sedan tar oss vidare till tunnelbanan. Sista stoppet på dansresan är i Hallunda centrum. Det är sen eftermiddag och kylan är något mer påträngande nu, men energin är fortfarande närvarande. Vi får dansa twist på Reacts initiativ vilket en förbipasserande dam entusiastiska hakar på. Hon lägger till och med på sitt telefonsamtal för att kunna ta ut rörelserna helt och hållet. Det första jag ser när vi går in i Hallunda centrum är en stor vägg som pryds av bokstäverna ”Dansens dag”. Tre tjejer från Botkyrka kulturskola dansar till en leende publik när personer beblandade med publiken plötsligt smälter in på scenen. De interagerar med varandra i deras dans och är väldigt talangfulla. En vacker och stillsam känsla sprids till publiken som berörs av deras framträdande. Applåderna är många efter deras utdelande av känslor.

Dansresan lider mot sitt slut och efter applåderna förklarar React det som vi alla tänkt på under resans gång – hur dans kan vara vad som helst och utföras var som helst. Hur det verkligen behövs. Plötsligt strömmar Get lucky ut ur högtalarna. De färgglada jackorna börjar dansa med slutna ögon och avslutar hela firandet med att bjuda upp alla som vill dansa upp på scen. Utan att tveka släpper jag mitt anteckningsblock och dansar med. Jag vill vara med och skapa den gemenskap dansen ger. Jag vill vara med och hylla dansen så som den faktiskt förtjänar.

Tovalisa Delin

Se vidare danskonsulentdis.se/dans-på-röda-linjen-2

Fler Nyheter

Annonser