Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Tio år av dialog i tystnad

2019-05-18

Att se något gemensamt i orden Tystnad och Festival är det nog inte så många som gör. Festivalens administrativa chef Joonas Martikainen säger att namnet Hiljaisuus Festivaali (Tystnadsfestivalen) valdes speciellt för att illustrera dialogen mellan två slags kraftfält.
Den tvärkonstnärliga festivalen arrangeras för 10:e gången denna sommar I Kaukonen, en by i Kittilä-kommun i norra Finland. Det permanenta invånarantalet av 300 kommer tillfälligt dubbleras under den första veckan i juni när Hiljaisuus bjuder samman konstnärer och publik från hela världen till den pittoreska stranden vid sjön Ounasjoki. Organisatörerna gläder sig över att antalet besökare har varit stadigt stigande för varje år, men märkligt nog oroar de sig också över att bli alltför populära.” Den fridfulla naturen spelar en sån fundamental rull i den övergripande erfarenheten. Det skulle vara en helt annan festival om det vore 3000 deltagare istället för 300” säger Martikainen.
De fyra dagarna från 5:e till 8:e juni kommer att vara fullproppade med nutida cirkus, dans, musik och seminarier – I år kommer besökarna att kunna välja mellan med än 30 olika arrangemang. Festivalen har planerats för att underlätta nya konstnärliga samarbeten I kombination med risktagande. Konstnärerna uppmanas att göra kompromisslösa föreställningar och publiken uppmanas i sin tur att välja att se vad de vanligtvis inte brukar göra.
Somliga arbeten skapas från scratch under själva festivalen. De konstnärliga ledarna Henna Kaikula och Mikko Perkola har utvecklat en metod för att vandra längs vägar och omgivningar i Kaukonen varje år för att utveckla ett performance som passar in den givna situationen, och väljer då vilka artister som borde bjudas in till samarbete.
Till exempel kommer den finska cirkusartisten Onni Toivonen och den nederländska dragspelsvirtuosen Marieke Hopman skapa en site-specific duett i en träkoja och den grekiska konstnären Angeliki Meli och irländska Francesca Hyde planerar att göra sitt performance till ett gammalt mejeri med tre finska musiker Mikko Innanen, Pauli Lyytinen och Jarmo Saari.
Men inte hela programmet består av experiment. Somliga föreställningar har redan haft premiär och fått uppmärksamhet på annat håll, till exempel Baina[na] av franska Le G. Bistaki. Somliga grupper som den svensk-finska Elifantree och den kanadensiska A Quantum Tangle har redan givit ut flera album.
Det blir också ett speciellt intressant för alla som gillar den danska koreografen Kitt Johnson, för hon kommer att ge unika smakprov på sin konst genom att visa två olika soloverk från skilda decennier: Stigma (1999) och Post No Bills (2015).
Men vad tycker egentligen byborna om denna årliga konstinvasion? Martikainen berättar för mig om en dialog som sammanfattar stämningarna:
– En skogsarbetare därifrån anförtrodde mig för några år sedan: ”De två första åren brukade vi bara skratta åt er, men tredje året längtade vi efter att ni skulle komma tillbaka.”
Hiljaisuus Festival organiseras av Hiljaisuus Ry vilket är en form av bolag. Det är en del av nätverket Network for Performing Arts som bildades 2018. Silence Festival (FI), RadArt (NO), Cycle – Music and Art Festival (IS) och Nuuk Nordic Culture Festival (GL) skapade nätverket för att stärka samarbeten mellan scenkonsterna och för att förbättra de regionala möjligheterna till internationella samarbeten.

Silence Festival in Kittilä, Finland 5.6 – 8.6.2019
https://www.hiljaisuusfestivaali.fi/about

June Horton-White

Fler Nyheter

Annonser