Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Kaho Yanagisawa från Kungliga Baletten och koreograf Fredrik ”Benke” Rydman är nominerade till Benois de la Danse i Moskva

2019-05-12

Den 21 maj är det stor galaafton för Benois de la Danse 2019 på Bolsjojteatern i Moskva. Den årliga danstävlingen Benois de la Danse i Moskva är en av världens mest prestigefyllda i sitt slag och när nu tävligen sammanfaller med vad som från allra högsta ort i Ryssland har utsetts till ett Teaterns år 2019 är satsningarna särskilt omfattande.
Bland sex olika inbjudna lovande ballerinor runtom i världen har juryn fastnat för Kaho Yanagisawas solo i Kungliga balettens uppsättning av William Forstythes Artifact Suite. Kaho Yanagisawa från Japan och bland annat utbildad i London har varit anställd vid Kungliga Baletten i Stockholm sedan 2016.
En svensk koreograf har dessutom lyckats med att bli nominerade i kategorin bästa koreografi. Fredrik ”Benke” Rydman har nominerats för sitt gripande solo med en industrirobot i Stockholms Stadsteaters uppsättning av Våroffer. Bland de övriga nominerade koreograferna finns många kända namn, som koreografen Christian Spuck, som nominerad för Winterreise, till musik av Franz Schubert för Zurich Ballet. Även Manuel Legris är nominerad, för sin koreografi till Leo Delibes Sylvia med Staatsballet i Wien, där han ju för övrigt är konstnärlig ledare.
Även manliga dansare, kompositörer och scenografer blir nominerade till detta prestigefyllda pris, där enbart nomineringen är att betrakta som ett pris i sig.
På grund av problem med att på ett säkert sätt transportera och på kort tid montera den stora industrirobot som Fredrik annars dansar med, kan inte just denna scen återges på nomineringsgalan till Benois de la dance, det blir istället ett annat utdrag ur en av hans koreografier.
Benois de la Danse ger även ut ett årligt pris för den samlade livsgärningen, I år går det till Jiři Kylian.
Benois de la Danse samlar i sin domarstab stjärnor inom internationell koreografi och dans. Bland andra Ana Laguna från Sverige samt ryska prima ballerinan Svetlana Zacharova, Het National Ballets konstnärlige ledare Ted Brandsen och många fler under ledning av den gamle nestorn koreografen Jurij Grigorovitj.
Den 22 maj hålls dessutom ytterligare en dansgala på Balsjojteaterns scen där en lång rad tidigare vinnare av Benois de la Danse visar upp sig.

Se vidare enois.theatre.ru/en/2019/

Här hemma får vi vänta med att se ett verk av Fredrik ”Benke” Rydman till den 11 december när hans version av Snövit får premiär på Dansens Hus i Stockholm, se vidare dansenshus.se/event/fredrik-benke-rydman-snovit/

Fler Nyheter

Annonser