Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Haruka Sassa blev årets Gallodierstipendiat

2019-05-06

Igår mottog Haruka Sassa, 1:a Solistdansare i Kungliga Baletten, årets Gallodier-stipendium på 80 000 kronor av Den Nordiska Första St:Johannislogen som alltså är en av Sveriges Frimurarloger. I samma loge var Gustav III:s första balettmästare Louis Gallodier (1733-1803) medlem och han ses som grundaren av den svenska balettkonsten, varför man beslutat att dela ut sitt årliga dansstipendium till en dansare i Kungliga Baletten. Haruka Sassa nominerades av en enhällig jury bestående av Marie-Louise Sid-Sylwander, Anneli Alhanko samt Joakim Stephenson. Motiveringen lyder:
”Med en självklarhet i varje rörelse, och med ett konstnärligt uttryck utöver det vanliga, förför Haruka Sassa sin publik. Hon är trots sin unga ålder redan den ledande ballerinan vid Kungliga Baletten. Hon behärskar såväl den klassiska balettenens vokabulär till fullo, liksom den moderna dansens alla utmaningar. Koreograferna står i kö för att få skapa rörelser till denna unika och hårt arbetande dansare.”
Stipendiutdelningen som ägde rum i det praktfulla Bååtska palatset på Blasieholmen omfattade sammanlagt stipendier på cirka 1.200.000 kronor varav cirka hälften gick till konsthantverkare (bl.a. avgångselever vid Konstfack och Malmstensskolan) och andra hälften till scenkonstnärer (sångare, musiker och dansare).

Fler Nyheter

Annonser