Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Till kroppars befrielse

2019-05-02

Fakta:

Namn: R.OSA_10 Exercises for new virtuosities
Koreografi: Silvia Gribaudi
Musik: Musikarrangemang: Mauri Fiorin
Ensemble: Claudia Marsicano, Ubu Prize 2017 emerging artist under 35.
Plats: Dansstationen i Malmö
» https://www.dansnatsverige.se/turneer/varen-2019/silvia-gribaudi/

Ett kortare solo med koreografen och dansaren Silvia Gribaudi inleder kvällen,
där hon drar i sin mycket korta klänning så att den skall bli lite längre, leker med
oss i publiken (som skrattar). Hon dansar och rör sig runt samtidigt som hon kommenterar
sin performance, en lekfull gestaltning om dans som presentation, transformation och slutligen befrielse (som titeln på detta verk antyder).
En ovanlig, i viss mening upprorisk gestaltning med ett kreativt metaperspektiv mot traditionellt sätt att se på dans och performance.

I kvällens andra del R:OSA_10 Exercises For New Virtuosities, på Dansstationen Palladium i Malmö står Claudia Marsicano ensam på scenen klädd i blå gymnastikdräkt, hennes kropp avviker från normen hur en dansare brukar se ut i storlek och omfattning.
Föreställningen R.OSA_ 10 Exercises For New Virtuosities består av tio övningar i virtuositet, som med vass ironi gestaltar en diskussion om kroppens olika uttryck och fördomar, till musik som country och opera. Det är en ”one-woman-show” där Claudia Marsicano utför fysiska övningar som hon samtidigt diskuterar med sin publik, och hon fokuserar även tre betydelsefulla ord, som hon uttalar med poetiskt eftertryck.
Koreografen Silvia Gribaudi mixar konst, dans, performance och teater i sin koreografi med tonvikt på relationen mellan scen och publik. Här på Dansstationen får de öva tillsammans med dansaren.
Claudia Marsicano har ett mångfacetterat sceniskt uttryck, dramatisk mimik som kan bli komisk, kraftfull sång och variationsrik röst som kan vränga ut och in på varje bokstav, i en annorlunda föreställning med ironi, där dansarens normbrytande kropp är en del av en undertext om att vara stolt över att vara annorlunda.
Tillsammans med publiken utför hon fysiska övningar som får hennes energi att sprida sig över hela Dansstationen, där åskådarna rör sig entusiastiskt i bänkraderna på sällan skådat sätt.
En egensinnig föreställning som skapar nya perspektiv.

Föreställningen är på turné med Dansnät Sverige och visas härnäst på Borås Stadsteater 3/5, Uddevalla, Regionteater Väst 6/5 samt i Sandviken, på Kulturcentrum 9/5.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser