Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 18 april 2021

Wiens moderna danshistoria i fokus

2019-05-01

I början av 1900-talet och fram till nazisternas invasion var Wien ett internationellt centrum för modern dans. Det fanns särskilt många kvinnliga danskonstnärer, som till exempel Isadora Duncan, Grete Wiesenthal, Gertrud Bodenwieser, Valeria Kratina, Gertrud Kraus, Rosalia Chladek och Hilde Holger, som präglade stadens moderna dansscener. Om detta berättar utställningen Alles tanzt. Kosmos Wiener Tanzmoderne (Allt dansar. Kosmos över Wiens moderna dansscen) på Theatermuseum, som ligger i hjärtat av den österrikiska huvudstaden. Utställningen bygger på affischer, foton, texter, musik och inte minst ovanliga filmklipp, som ofta visar en så avantgardistisk koreografi att man nästan inte vågar sig på en gissning om hur en nutida publik skulle reagera. Mary Wigmans högdramatiska och omåttligt teatrala koreografi skulle säkert få en hel del av dagens teaterpublik att lämna salongen, eller så skulle de somna på grund av det långsamma tempot. Däremot skulle nog Cilli Wangs dansade karikatyrer av diktatorerna Adolf Hitler och Benito Mussolini säkert väcka starkt jubel i vår tid som älskar det groteska och ironiska. Kännetecknande för de flesta av koreograferna är deras kritik av samtiden, i en tid då nazism och fascism pyrde.
Även om utställningens fokus är på de kvinnliga dansarna finns också plats för en och annan man som till exempel Rudolf von Laban och hans komplicerade notationssystem, kallat Labanotation. Museumsbesökarna kan även se en kort, men interessant film med Labans verk 3-Männer-Tanz, som är en slags rituell stammdans. Verket dansas bland annat av tyska Kurt Jooss, som för övrigt själv var en välkänd koreograf och i likhet med sina kvinnliga kollegor skapade han starkt samhällskritiska dansföreställningar, exempelvis Der Grüne Tisch (1932).
Efter nazisternes invasion av Österrike upplöstes den blomstrande moderna dansscenen i Wien. Dansare och koreografer spriddes för alla vindar och försökte arbeta sig vidare med sina projekt, var än de hamnat i världen. Lyckligtvis har Wien återigen blivit en stad med en spännande modern dansscen. Varje år ges exempelvis den stora internationella dansfestivalen , ImPulsTanz som i år äger rum från 11 juli till 11 augusti.

Torben Kastrup

Theatermuseum Wien Alles tanzt. Kosmos Wiener Tanzmoderne
Utställningen visas fram till den 10 februari 2020
www.theatermuseum.at/de/vor-dem-vorhang/ausstellungen/alles-tanzt/

Fler Nyheter

Annonser