Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

En lång rad roliga rörelseminnen

2019-04-30

Fakta:

Namn: Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser
Koreografi: Koreografi, kompositör, sång: Sindri Sinkalonkan Runudde
Musik: Ljuddesign: Julia Giertz
Ensemble: På scen: Emelie Enlund, Iki Gonzalez Magnusson, Ellen Söderhult, Sepideh Khodarahmi, Marvil Iglesias
Plats: Atalante, Göteborg

Ett gympapass, hur kul är det att titta på? Det beror förstås på, men när Sindri Runudde står för koreografin blir det en upplyftande timme för både kropp och själ.
Det är synd att Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser bara spelas två kvällar på Atalante, för det är ett inbjudande verk med potential att sprida lust och intresse för samtida danskonst i vida kretsar.
Runudde har ett rakt och tydligt tilltal. Han utgår från en övertygelse om att varje kropp har kunskap och varje berättelse en dans. Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser demonstrerar sju exempel utifrån lika många låtar/texter. Ja, demonstrerar, för det finns en förhöjd saklighet i koreografin. I mycket utgår den från rörelser som alla som satt blicken eller foten i närheten av ett workoutpass kan relatera till. Det är ett smart och roligt grepp.
Scenen är en blå dansmatta i kvadrat, med publiken sittande runt kanterna. Den svarta rymden fylls av ljud, röster och musik. Julia Giertz ljuddesign lever i symbios med koreografin och Ulrich Ruchlinski skapar skiftande ljus kring de olika låtarna. Sindri Runuddes dansverk blir ett sammansatt universum där många sinnen aktiveras.
De fem dansarna har individuella uttryck, men är alla klädda i vita, bekväma kläder. Emelie Enlund, som inleder, påminner om en fysioterapeut med sitt distinkta uttryck. Men de prövande rörelserna har en skönhet och ett flöde, långt bortom gymnastiska övningar. De existentiella dimensionerna öppnar sig också i takt med att dansaren tar till orda. Var sitter smärtan i kroppen? Och hur kom den dit? Redan här står det klart att dansen aldrig illustrerar texten utan lever i en fruktbar korrespondens.
Fiskedansen använde Sindri Runudde som ett solo i sitt tidigare verk Blind boi diaries. Det är en sång med rörelser som han lärt sig av en gay-grupp och sprider vidare i såväl privata som offentliga sammanhang. Här dansar de fem unisont historien om att skida ut på isen, borra hål, pimpla, dra upp en fisk, visa fisken och ta med den hem. Det är en avväpnade, kraftfull och mimisk dans som tar hela kroppen i anspråk, en signatur för hela verket.
Solon och duetter växlar, engagerar ofta hela ensemblen. Iki Gonzalez Magnusson och Ellen Söderhult lär oss att ta en paus. En av höjdpunkterna är Sepideh Khodarahmis skildring av armbågarnas makt. Sätt händerna i sidan och armbågarna bildar ett stopp. Men om du vrider på kroppen öppnar de en tillåtande svängdörr. Elegant och lekfullt lotsar dansaren oss fram till en fysisk insikt.
Marvil Iglesias surfar fräckt på vågor, men visar även den tunga vandringen hem efter arbetsdagens slut. Den enkla handlingen att ta av sig strumporna gör han till en underbar, sinnlig sensation. I det minsta, nära hittar Sindri Runudde uttryck som ger kroppen och känslan djup.
Förutom att inspirera koreografin rent allmänt, utmanar workouten dansarna till ett verkligt kraftprov. Efter en serie snabba hopp står de i plankan, formade som ett hjul, medan de sjunger utan darr på rösten. Sedan sätter de sig i lårmördande 90-grader. Bara som en hint om dansens fysiska krav.
Slutet inviterar däremot till inre meditation. Majoriteten av premiärpubliken nappar på erbjudandet att lägga sig bekvämt på scengolvet medan dansarnas röster tar oss genom en berättelse. Med kroppens hjälp och fantasins förmåga slutar vi alla som ulliga gässlingar, övergivna av mamma, på väg mot ett okänt liv. Det skenbart instruktiva är ett charmigt grepp för publikkontakt. ”Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser” blir en stark, konstnärlig upplevelse som sätter sig i kroppen. Hos oss alla.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser