Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Alexander Ekman får den femtionde medaljen från den jubilerande Cramérstiftelsen

2019-04-11

I år skulle Tyyne Talvo – grundaren av Tyyne och Ivo Cramérs stiftelse – själv ha fyllt 100 år. Detta märkesår passar även stiftelsen på att dela ut sin 50:e medalj till Sveriges internationella stjärnskott bland unga koreografer, Alexander Ekman. Medaljutdelningen ägde rum 9 april direkt efter föreställningen av Ekmans senaste helaftonsbalett, Eskapist, som just nu dansas på Operan av Kungliga baletten. Så här lyder motiveringen:
”Med humor, värme och djupaste allvar har du givit Sverige och världen de mest fantastiska uppsättningar som både berör och roar.
Ditt koreografiska språk och ärliga tilltal gör just dig till den sceniska trollkarl och teaterman som Ivo Cramér skulle ha älskat och uppskattat.
Med en osviklig känsla för timing och rytm leder du oss in i magiska världar, fyllda av eskapism, vatten eller hö, och tar oss till ställen vi aldrig vill lämna. DU trollbinder din publik och får oss alla att återvända om och om igen.”

Cramérstiftelsen delar även ut stipendier, gärna till äldre dansare, och gärna till ’äldre dansare som varit i Cramérbaletten. I är fick Christer Reveny ett stipendium från Tyyne och Ivo Cramérs stiftelse med motiveringen:
” Christer är utbildad dansare vid Balettakademien i Stockholm. Efter engagemang i Schweiz och Frankrike kom han till Cramérbaletten där han var verksam i 16 år. Han har därefter ofta engagerats av koreografen Jessica Iwanson och medverkat i flera av hennes verk. Hans pedagogiska erfarenhet, samt instudering av koreografiska verk internationellt och nationellt samlades som danskoordinator för Regionteater Väst där han verkade i 14 år.
Christer har lagt vikt vid att förmedla lust och engagera andra att bli delaktiga i de projekt han är involverad i.”

Fler Nyheter

Annonser