Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

En hyllning till leken och kreativiteten

2019-03-28

Fakta:

Namn: As heavy as it goes
Ensemble: Circus Katoen, Willem Balduyck og Sophie van der Vuurst
Plats: Pakhus 11, Köpenhamn
» https://www.dansehallerne.dk/en/performance/copenhagen-circus-arts-festival

Köpenhamns nya nycirkusfestival C!CAF (Copenhagen Circus Arts Festival) bjuder både på workshops, artist talks, skrivarverkstad och föreställningar. Det är Kitt Johnson X-act och Dansehallerne, som står bakom den veckolånga festivalen, som de hoppas ge vartannat år. Denna första festival startade i alla fall på bästa sätt med föreställningen As heavy as it goes. Det är den belgiska Circus Katoen, som bara består av Sophie van der Vuurst och Willem Balduyck, som presenterar denna pärla till nycirkusföreställning. Med en stapel fyllda säckar skapar de två unga artisterna en finurlig och uppfinningsrik föreställning, som är en härlig hyllning till lek och kreativitet.
De fyllda jutesäckarna är inte så lätta, de kräver både krafter och god kondition att manövrera runt dem. Det har verkligen Sophie van der Vuurst och Willem Balduyck, som oavbrutet under en timmes tid släpar runt på säckarna, staplar och klättrar runt på dem. De kastar och jonglerar också säckarna, bygger figurer och anlägger mönster med dem. Det går så lätt och snabbt som om det vore legoklossar de lekte med. Ständigt organiserar och och omorganiserar de säckarna. Skapar och destruerar, från början och så om igen. Ibland utvecklar sig leken till en kamp mellan de två. Vem kan snabbast flytta eller riva ner några säckar till? Ur denna tävlan uppstår några underfundiga och skojiga situationer.
Den sprudlande leken med säckarna påminner om människans permanenta längtan efter att skapa, bygga och göra om. Lyckliga över sitt förändringsarbete daskar artisterna säckarna i golvet, så att det uppstår en rytm, som driver dem vidare – snabbare och snabbare, som om de uträttade ackordsarbete. I detta kreative konstruktionsarbete med säckarna flätar Sophie van der Vuurst och Willem Balduyck in imponerande akrobatik med fokus på styrka och balans, där de lyfter och bär varandra i otroliga ställningar.
As heavy as it goes kan tolkas på många olika sätt, om man inte tycker, att det inte räcker med att se föreställningen som en fin hyllning till leken. Det kan dras paralleller till parförhållandet och de utmaningar och glädjen som tvåsamheten bjuder på. Verket, som slutar på precis samma sätt som det börjar kan också tolkas som vardagens grottekvarn, när man gör samma och ofta meningslösa saker om och om igen. Oavsett om man väljer att tolka in något i As heavy as it goes, är det ett mycket underhållande verk med två skickliga och idérika artister, som med sin originalitet förnyar nycirkusen.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser