Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Natalja Golitsynja – inspirationskällan till Spader Dam! Hennes porträtt hänger på Malmö Museum!

2019-03-26

Spader dam, visst det är en opera av Tjajkovskij, och librettot är skrivet av Pjotr Tjajkovskijs bror Modest, där förebilden är en novell av Aleksandr Pusjkin. Av den spännande historien har Roland Petit även skapat en balett med samma namn.
Bakom berättelsen finns faktiskt en verklig dam, vars speciella och växlingsrika liv kan tänkas ha bidragit till Puskins novell. De bästa porträtt som finns av henne och hennes make är av 1700-talkonstnären Alexander Roslin. Deras porträtt hänger idag på Malmö Museum.
det finns en spännande rysk dokumentärfilm med engelsk text om grevinnan Natalja Petrovna Golitsynja där porträtten på Malmö museum är en del av berättelsen. Dokumentären gjordes i fjol i samband med en utställning på Sankt Petersburgs Teatermuseum Spader dams silver och guld. Dokumentärfilmen med samma namn är skriven och regisserad av Manas Sirakanyan. Själva dokumentärfilmen ligger på Youtube:
www.youtube.com/watch?v=vLBacxsUNM0

Fimlen finns dock inte tillgånglig längre på filmskaparens egen hemsida www.manassirakanyan.com

Fler Nyheter

Annonser