Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Danskompaniet Cullberg blickar både framåt och bakåt

2019-03-26

Cullbergbaletten byter namn och kallar sig numera enbart för Cullberg. De närmaste två åren kommer Cullberg att fortsätta sitt framgångsrika samarbete med koreograferna Deborah Hay och Jefta van Dinther samt inleda ett nytt med den intressanta rytm- och flamencoispirerade koreografen Alma Söderberg.
I samma veva lanseras ett digitalt arkiv som berättar om kompaniet från starten 1967 till i dag som kommer att finnas på hemsidan från och med april i år. Det tidigare namnet Cullbergbaletten är världsberömt och väl inarbetat och kommer från grundaren Birgit Cullbergs namn, som förnyade dansen genom att blanda klassiska steg med moderna, i samma anda som koreografen Roland Petit i Frankrike. Men klassiska balettsteg finns inte längre i kompaniets nuvarande repertoar, och verksamhetsledaren Stina Dahlström menar att tanken med arkivet är att ge en fullständig bild av Cullbergs konstnärliga historia.
Den nuvarande konstnärliga ledaren, Gabriel Smeets, anlitar i samband med skiftet av namn tre huskoreografer. Danskompaniet ska under tre års tid samarbeta med Alma Söderberg, Jefta van Dinther och Deborah Hay. Den förstnämnda är ny i sammanhanget medan Hay och van Dinther skapat verk för kompaniet tidigare. De tre ska göra egna, exklusiva verk för Cullberg under två års tid.
Smeets förklarar att han ser att koreografernas konstnärliga förslag är originella, riskfyllda, anmärkningsvärda och personliga och att deras verk är allomfattande, tillgängliga och tankeväckande.
New Yorkbaserade Deborah Hay skapade 2015 verket Figure a sea för Cullbergbaletten och samarbetade då med den experimentella musikern Laurie Anderson. Hennes kommande uppsättning för Cullberg blir närmast det 14 år gamla verket The match som Deborah Hay presenterade på The Festival d’Automne, i Paris 2005.
Den flerfaldigt prisbelönta Jefta van Dinther, som är baserad i Berlin, har tidigare skapa flera verk för kompaniet: The way things go 2011, Plateau effect 2013 och Protagonist 2016. Hans första verk för Cullberg blir Solo for Suelem som har premiär på Hau i Berlin hösten 2020.
Alma Söderberg som är den nya i sammanhanget har en bakgrund i flamencon. Hennes första verk för Cullberg, The listeners, har premiär nästa år.

26-29 mars ger Cullberg skolföreställningar med Mattias Anderssons The Mental States of Sweden in Dance på Riksteatern i Hallunda Se vidare cullberg.com

Anita Emthén

Fler Nyheter

Annonser