Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Hemma hos en ignorant robot

2019-03-24

Fakta:

Namn: En idiot ibland oss
Författare: Sara Granér
Regissör: Sara Granér
Musik: Musik och ljuddesign: Petter Herbertsson
Ensemble: Malmö Dockteater, Röster och dockspelare: Annie Eliasson och Sara Granér, Ansvarig för robotteknik och programmering: Johannes Ekdahl du Rietz
Plats: Malmö Dockteater, Underverket, Hasselgatan 8, 214 34 Malmö
» https://www.malmodockteater.com

Allt är normalt i början av En idiot ibland oss av Sara Granér, serietecknare som nu debuterar som dramatiker på Malmö Dockteater. En mångfacetterad pjäs som pendlar mellan vardag, ironi, surrealism i denna föreställning där texten tar stor plats.
Sara Granér läser själv tillsammans med Annie Eliasson texten som definierar huvudpersonens dilemma och vars kök vi får se i första akten.
Där är allt just ”normalt”- mat, bröd, dryck, spis, köksredskap, möbler, lampor med mera. Strax rullar huvudpersonen in på scenen, en kubistisk kvinnlig robot med stora ögon, som kastar blickar åt alla håll, blinkar, himlar med ögonen och verkar orolig. Känner hon sig trygg i sitt eget hem? Många svåra, alternativt ironiska, frågor ställs i denna mycket speciella föreställning med en rad tablåer på vridscen som spelas koncentrerat utan paus.
En av frågorna är ”Hur dum får man vara?” och huvudpersonen undrar om hon borde fråga en myndighet, för att få korrekt svar.
Den kvinnliga roboten gör sitt bästa för att söka någon som kan besvara denna fråga, men nästa gång hon kommer hem ligger det ett stort hundhuvud på köksgolvet och hon drabbas av dåligt samvete. Men hon har ingen lust att bära detta hundhuvud, som indikerar skam eller skuld. Diskussion om skam, någonting man ”är”, till skillnad skuld, någonting man har gjort är frågor som hon ignorerar, vilket ställer till det för henne.
Det skapar laddning i en säregen föreställning som lekfullt öppnar nya perspektiv med vridscenens scenbyten, projektioner och scenografi. Det är stora frågor i litet format, helt oemotståndligt.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser