Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Danskonstnärer från norr möter ”Samlingen” från söder

2019-03-19

Våren är på ingång, det blir allt ljusare, fåglarna börjar sjunga och ännu ett vårtecken är danssatsningar i Tornedalen och Norrbotten. Pajala Liikeelä eller Pajala i rörelse kallas danshelgen den 5-7:e april som startar med Riksteaterprojektet Samlingen – Yhessä. Det blir ett koreografiskt möte där den Pajalabaserade dansaren och koreografen Lisa Hennix Raukola med sina dansare från norr Gun Olofsson, Desirée Kauppi, Jenny Abdelkader, David Forsberg, Anton Hennix Raukola, Klara Pasma och Jakob Granqvist kommer att möta det koreografiska kollektivet Samlingen. Gruppen arbetar tillsammans under helgen och har en öppen visning på söndagen. Nationellt genomförs projektet på fyra platser i Sverige. Koreograferna i samlingen heter är Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Stina Nyberg, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch.
På fredagen visas Dansinitiativets föreställning Birds (come back to bones) av och med Marie Wårell och Fabian Wixe. Dansinitiativet är en fri grupp som arbetar med rörelsebaserad scenkonst med Luleå som bas. Birds – (come back to bones) är en intim duett i mötet mellan dans och nycirkus. Efter föreställningen sker ett mingel med invigning av helgen där Pajala kommuns nya kulturchef koreografen Lena Josefsson Rognstad hälsar välkommen.
På lördagen genomförs workshops för dansare, danslärare/pedagoger och koreografer. Workshopsledare är Emma Svedberg, Fabian Wixe, Fanny Kivimäki och Benedikte Esperi. Dessa workshops anordnas i ett samarbete mellan Danskonsulent Norrbotten, Danscentrum Norr, Dansinitiativet och Teaterförbundet. Deltagare i arbetsgruppen Dansavdelningen 102 från Teaterförbundet leder under kvällen ett kreativt möte där frågor kring koreografers arbetssituation och förutsättningar diskuteras.
Söndagen fortsätter med en workshop med Emma Svedberg samt visningen av det koreografiska Riksteaterprojektet Samlingen – Yhessä.
Veckan efter fortsätter Birds (come back to bones) sin Norrbottens turné med spelningar i Kiruna och Gällivare. Detta genom en satsning av Riksteatern Norrbotten i samarbete med de lokala Riksteaterföreningarna.

Intresserade kan vara med och delta i aktiviteterna som sker kring Pajala i Rörelse, anmäl dig i så fall till danskonsulent rebecka.strand@norrbotten.se.

Fler Nyheter

Annonser