Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Ola Stinnerbom statsar på att starta Dansrajden – ett samiskt danskompani

2019-03-08

Visst har även samer haft traditionella danser, det har samen och multiartisten Ola Stinnerbom via sin forskning konstaterat. Bland annat en slags knästående dans som kunde förekomma även där det var lågt i tak. Ola Stinnerbom kämpar sedan länge för att grunda ett samiskt danskompani.
”Jag har drivit idén själv i många år, men nu är jag inte ensam längre”, säger Ola Stinnerbom till Mittmedias Susanne Holmlund, som också berättar att det ännu inte är klart var och med vilka pengar ett sådant kompani kan skapas, men att många kommuner i Västernorrland har visat intresse i hela den region som redan har status som samiskt förvaltningsområde.
Enligt Ola Stinnerboms hemsida har man dialoger med Härnösands kommun, Sundsvalls Kommun, Region Västernorrland och Gaaltjie, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, om att etablera ett nationellt samiskt danskompani.
De redan tillfrågade dansarna heter Minna Mannelqvist, sydsamisk dansare från Björkvattnet, som är utbildad på Balettakademin Stockholm, Marika Renhuvud, sydsamisk dansare från norra Dalarna, även hon utbildad på Balettakademin Stockholm och Liv Aira, Lulesame uppvuxen i Jokkmokk utbildad vid Institute of Arts Barcelona.
Så här berättar Ola Stinnerbom på sin hemsida bland annat om formen och tekniken för sin egen samiska dans:
”…den moderna samiska dansen utförs lågt ner mot golvet och ofta dansandes på knä. Det är ett slags glidande och svävande utryck och samtidigt en slags kroppslig inre konflikt som gestaltas och förstärks med kontrapunkter. I relation med motstånd och slow-motion tekniker gör att det sceniska språket blir än mer poetisk och drömskt…

Se vidare olastinnerbom.se/dansrajden.html

Se Ola Stinnerbom dansa och joika här: www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=EOeYK6zbWgU

Fler Nyheter

Annonser