Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Danstidningen 1/2019, om avantgardet då och nu

2019-02-25

Glöden värmer än idag från det revolutionära fyrverkeri av konst som gnistrade åren kring ryska revolutionen. Teater Albatross blåser liv i den med enmansföreställningen 1917 – När klockorna stannade. Och engagemanget är alltjämt hett hos Robert Jakobsson och Tokalynga Teaterakademi i Hallands inland.
Bauhausrörelsen, en mer konstindustriellt inriktad kreativ revo- lution, ras särskilt i år, eftersom det var 100 år sedan Bauhaus-skolan i Dessau grundades. Situationismen, en annan avantgardistisk rörelse ammade upp i efterkrigstidens Europa. Rörelsen Kobra hörde dit, med en egen skandinavisk fraktion i Drakabygget i Småland med Jørgen Nash och Jens-Jørgen Thorsen. Totalt antiinstitutionell och förmodligen helt emot att bli föremål för ett seminari- um, så som skedde under Oktoberdans i Bergen.
I hur hög grad äger sådana rörelser sin giltighet idag? Som en fortsatt inspiration för spirituell anarki? Eller kanske som något alltför patriarkalt och mansdominerat att istället ta spjärn emot? Inledningen av det tyska Bauhaus randet tycks ha glömt bort den kvinnliga delen av detta avantgarde, vilket framgår av vår rapport från Berlin.
Cirkusfestivalen i Auch, Cirka hade i sin 31:a upplaga däremot ett speciellt fokus på kvinnliga artister. Cirkusbranschen är under förändring, och erbjuder allt friare ramar för alla artister i maneger och tält – inte minst de kvinnliga.
Suresnes Cites Danse utanför Paris visade den danska koreografen Lene Boel på den tradition av självständiga kvinnor som funnits i Skandinavien med både manliga och kvinnliga streetdansare, i en annars så mansdominerad bransch. Svenska SU-EN Butoh har än en gång organiserat sin performancefestival K.R.O.P.P.-Extended, en specialutgåva om den rebelliska kroppen.
Är det en fördom att det funits mer stridbara kvinnor norrut? Sveriges nya kulturminister Amanda Lind har skällts ut duktigt, men på hemmaplan i Härnösand har hon lyckats uträtta en hel del, inte minst för Norrdans. Det verkar i varje fall vara en kvinna som redan innan hon fick ministertiteln hade kulturen på sin agenda.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser