Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Till tubors taktfasta klang

2019-02-24

Fakta:

Namn: On the Cusp
Koreografi: Ian Kaler
Musik: Planningtorock (Jam Rostron)
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Dansens Hus
» https://cullbergbaletten.se

Det visar sig att koreografen Ian Kaler först bjöds in till Cullbergbaletten för att göra en workshop. Dansare världen över, oavsett genre eller stil, behöver pröva sina vingar och utvecklas både som individer och som ensemble.
Draget av workshop ligger dessvärre kvar: när publiken tar plats är dansarna i full färd med att hoppa rep, hårt, mycket, länge. Sen övergår de till andra övningar som att krånglande, bärande lyfta varandra i en tät klunga. Vilken sakta ålar sig över den vägg som går tvärs scenen.
Efter grupplyftet kommer andra moment för hela ensemblen, alla för en och en för alla, som att slänga sig på golvet och glida till andra änden av scenen. Avbrott för projicerade porträtt av dansarna, och så småningom höjd puls: boxning, hiphop. Plötsligt blåser en visselpipa av hela passet och det är slut. Bra jobbat, som man brukar säga på gym.
Om det inte var för musiken av Planningtorock, (alias brittiska Jam Rostron) skulle detta vara bra trist, även om det finns några glimtar av gott humör i puffandet och slitandet. Musiken är en takfast och överraskande kompott på diverse mässingsblås – ompande tubor, skuttande tromboner. Vindar drar in av marschmusik, av cirkus, av symfoniska slingor och kanske från en fjärran folklig orkester – därmed också en doft av vemod, lite oväntad lekfullhet och ett uns högtidlighet.
Cullbergbaletten befinner sig mitt i strömfåran för samtida europeisk dans, varken före eller efter. Titeln ”On the cusp”, (inför en vändpunkt, nära att….) kunde antyda förändring i sikte. Repertoarkompani, påpekas det, med helt olika koreografer som bjuds in att göra nya verk för kompaniets dansare. Ian Kaler och On the cusp känns som ett test- och träningsstycke, en etyd som man sa förr. Upprepningar, pågåenden, utdraget och inåtvänt som en workshop, avlägset och nära som oset från gamla träningsskor.

Texten har tidigare varit publicerad i Expressen 22 mars.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser