Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Danjel Andersson lämnar MDT i Stockholm och börjar vid Dansehallerne i Köpenhamn

2019-02-23

Det blir MDT:s konstnärlige Ledare Danjel Andersson som från och med maj månad tillsammans med Pernille Backhausen tar över verksamheten vid Dansehallerne i Köpenhamn. Koreografen Efva Lilja som sedan 2016 har stått i spetsen verksamheten under en administrativt besvärlig period när den har saknat eget teaterhus, kommer istället att ägna sig åt sin egen konstnärliga verksamhet. Det är ännu inte klart vem som tar det ledarskapet för MDT Stockholm efter Danjel som verkat där sedan 2010, och bland annat stått för namnbytet från Moderna Dansteatern till MDT. Nya utmaningar väntar honom istället när Dansdehallerne ska få flytta in i sina nya lokaler:

”Jag ser en enorm potentiell kraft inom dans och koreografi i Danmark. Jag har arbetat med internationell scenkonst i många år nu och har utvecklat en sensitivitet för möjlig potential. Jag får tillträda vid den bästa tänkbara tidspunkt. Dansehallerne står inför en expansiv fas med ett nytt hus, och detta med utvidgade förpliktelser och uppgifter. Jag är här för att stärka och förfina denna process. För Dansehallerne blir samproduktion (co-produktion) ett nyckelord Den danska scenen kommer att bli starkare och mer närvarande internationellt. Produktionerna ska nå ut till fler, spela mer. Jag känner mig hedrad över den tillit som visas mig via denna utnämning”, säger Daniel Andresson i översättning från danskan på Dansehallernes hemsida.

Samtidigt med att Danjel Andersson tillträder som ny teaterchef har danska Kulturministeriet utsett Pernille Backhausen till ny ordförande i Dansehallernes styrelse. Hon är jurist, specialiserad på arbets- och anställningsrätt, offentlig rätt samt miljö och planrätt. Hon efterträder den tidigare styrelseordföranden för Dansehallerne Mikkel Harder Munck-Hansen som varit verksam under Efva Linjas chefsperiod.

Se vidare mailchi.mp/dansehallerne/strk-ny-duo-i-spidsen-for-dansehallerne

Fler Nyheter

Annonser